SUA cer Iranului să revină rapid la negocierile privind ''dosarul nuclear''

S.I. Catalin / 06 aug 2021 / 09:35

SUA au cerut joi noul preşedinte iranian Ebrahim Raissi să revină ''rapid'' la negocierile privind dosarul nuclear iranian suspendate în ultimele săptămâni, relatează AFP.

"Pentru noi, aceasta este o prioritate urgentă", a declarat presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. "Acest proces nu poate continua la nesfârşit", a reiterat el, refuzând totuşi să dea un ultimatum.

''Cerem Iranului să revină rapid la masa negocierilor pentru a încerca să ne încheiem activitatea", a spus Ned Price.

''Mesajul nostru către preşedintele Raissi este acelaşi cu mesajul către predecesorul său'': ''Sperăm că Iranul va profita acum de oportunitatea de a găsi soluţii diplomatice'', a adăugat el, potrivit Agerpres.

Noul preşedinte iranian, ultraconservator, a depus jurământul joi în faţa Parlamentului, declarând că este deschis ''oricărui plan diplomatic'' pentru ridicarea sancţiunilor care subminează economia ţării, în timp ce a avertizat că Iranul nu va ceda în faţa ''presiunii şi a sancţiunilor''.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat că este pregătit să revină la acordul din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bombă atomică, acord din care predecesorul său Donald Trump a retras Statele Unite, cu condiţia ca Iranul să respecte din nou restricţiile asupra programului său nuclear.

Pentru a salva acest acord, Washingtonul va trebui să ridice sancţiunile împotriva Iranului suspendate în 2015, dar restabilite în timpul administraţiei Trump.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy