SUA avertizează asupra unei posibile amenințări de securitate în Albania generate de Iran

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Ambasada americană în Albania a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă ameninţare care vizează un summit organizat de opoziţia iraniană în exil la Durrës, pe 23 şi 24 iulie 2022, după cum  se arată în anunțul ambasadei prin care se recomandă cetăţenilor americani să evite acest eveniment.

Summitul este organizat de Consiliul Național de Rezistență al Iranului (NCRI) și Organizația Mujahedinilor Poporului din Iran (MEK), ambele grupuri susținând răsturnarea guvernului de la Teheran.

Aceste organizații au anunțat în urmă cu câteva zile că la acest summit vor participa sute de politicieni și parlamentari cunoscuți de pe ambele maluri ale Atlanticului și nu numai. Zeci de mii de iranieni se vor alătura evenimentului online din multe țări din întreaga lume.

În Albania, lângă orașul Durrës, au fost adăpostiți din 2016 aproximativ 3.000 de membri ai organizației MEK.

Premierul albanez Edi Rama a declarat joi că Albania a fost deja ținta unui atac cibernetic, din partea unui stat neprietenos, care a vizat toate portalurile guvernamentale și portalul de servicii e-Albania. Autoritățile albaneze nu au comentat încă dacă atacul are legătură cu apropiatul summit.

În ianuarie 2020, autoritățile albaneze au ordonat expulzarea a doi diplomați iranieni declarați persoane nedorite (non grata), întrucât unul dintre ei era suspectat de a fi membru al Gărzilor Revoluționare Iraniene, iar celălalt făcea parte din unitatea operațională a Serviciului Secret Iranian.

Tabăra Ashraf de lângă Durrës a fost vizitată în urmă cu o lună de fostul vicepreședinte al SUA, Mike Pence, iar în urmă cu două luni de fostul secretar de stat american, Mike Pompeo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel