SUA insistă ca Germania să trimită în Ucraina tancuri de luptă Leopard

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr

Statele Unite au arătat clar guvernului german că sprijină livrarea tancurilor de luptă germane Leopard 2 către Ucraina, dacă Berlinul decide să facă acest lucru. 

Acest lucru a fost raportat publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung de două surse care au acces la informații confidențiale din cele două țări.

Potrivit acestor surse, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american, a transmis, încă din octombrie, poziția SUA către Jens Pletner, consilierul pentru politică externă al cancelarului german.

Potrivit sursei citate, Sullivan i-a spus lui Pletner prin telefon că SUA vor saluta livrarea de către Germania a tancurilor Leopard 2, dar că aceasta va trebui făcută la inițiativa Germaniei. 

O a doua sursă a spus că Sullivan i-a spus clar lui Pletner în octombrie că ar fi „bine” dacă Germania ar furniza tancurile.

Guvernul german nu a negat informațiile despre semnalele lui Sullivan către Pletner. Secretarul de presă al guvernului a spus doar că biroul lui Scholz „este în contact permanent cu aliații, în special cu Statele Unite, în ceea ce privește eforturile comune de sprijinire a Ucrainei”. 

Strack-Zimmerman pe Twitter a confirmat această informație.

„Acest lucru mi-a fost confirmat în timpul vizitei mele la Washington în toate discuțiile mele cu Departamentul de Stat, Congresul și Senatul”, a scris ea.

Ea a subliniat că SUA se așteaptă ca Germania să își îndeplinească aceste obligații.

Trebuie spus că până acum, SUA nu au furnizat Ucrainei tancuri de luptă cu tehnologie occidentală.

Experții notează însă că există argumente puternice în favoarea furnizării Ucrainei de tancuri germane.

Leopard 2 este tancul standard al armatei poloneze, astfel încât Ucraina ar putea avea tancuri de acest tip care ar urma să fie deservite direct peste granița ucraineană în Polonia, ceea ce, deocamdată, este imposibil pentru tancurile americane.

Doar din stocurile producătorilor Rheinmetall și Krauss-Maffei Wegmann, Germania ar putea furniza 80 de unități în cel mai scurt timp posibil. Alte 30 de unități vor fi folosite în centrul de antrenament de luptă al Bundeswehr pentru a reprezenta tancurile inamice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel