SUA au restabilit derogări anulate de Trump privind programul nuclear civil al Iranului

Darius Muresan |
Data publicării:

Statele Unite au restabilit vineri derogări privind activităţile programului nuclear civil al Iranului, anulate de administraţia Trump, în contextul în care discuţiile vizând salvarea acordului nuclear cu Iranul intră în linie dreaptă, transmite Agerpres, care citează AFP.

"Am decis să restabilim o derogare de la sancţiuni care să permită o participare externă" pentru a asigura "neproliferarea", din cauza "îngrijorărilor în creştere" create de dezvoltarea continuă a activităţilor nucleare iraniene, a declarat un înalt oficial american.

Această decizie ar trebui, de asemenea, să permită "facilitarea discuţiilor tehnice" care sunt "necesare în ultimele săptămâni de negocieri", a adăugat el, stabilind o legătură directă cu negocierile care urmează să fie reluate în zilele următoare la Viena.

"Derogarea în sine ar fi esenţială pentru a asigura respectarea promptă de către Iran a angajamentelor sale nucleare" în cazul convenirii unui compromis la Viena, a adăugat el.

Dar chiar şi în absenţa convenirii unui acord în capitala Austriei,"aceste discuţii tehnice vor contribui totuşi la îndeplinirea obiectivelor noastre de neproliferare", a asigurat el.

Cu toate acestea, Washingtonul asigură că "nu este vorba de o concesie făcută Iranului" şi nici de un "semnal că suntem pe cale să ajungem la un acord" pentru a salva pactul din 2015 menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică.

Fostul preşedinte Donald Trump, care în 2018 a retras Statele Unite din acest acord şi a restabilit majoritatea sancţiunilor economice impuse Iranului, a eliminat şi aceste derogări în mai 2020. Ele vizează, în special, reactorul de la Teheran destinat cercetării, precum şi reactorul cu apa grea de la Arak, modificat sub controlul comunităţii internaţionale astfel încât să facă imposibilă producerea plutoniului pentru uz militar. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel