SUA au înghețat active rusești de 8 miliarde de dolari, pe care intenționează să le direcționeze către reconstrucția Ucrainei

Statele Unite au înghețat active suverane ale Federației Ruse în valoare de 8 miliarde de dolari, relatează The Financial Times.

Penny Pritzker, reprezentantul special al președintelui SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, a menționat că majoritatea activelor înghețate sunt situate în UE și Japonia, scrie FT

Volumul total al activelor rusești înghețate de țările occidentale este estimat la 300 de miliarde de dolari.

În același timp, o serie de țări fac apel să folosească acești bani pentru reconstrucția Ucrainei, dar Banca Centrală Europeană susține că nu există temeiuri legale pentru o astfel de mișcare. 

Vă reamintim că secretarul Trezoreriei SUA este în favoarea impozitării profiturilor din activele rusești înghețate, ca alternativă la confiscare. Janet Yellen consideră că este „o modalitate inteligentă de a finanța redresarea Ucrainei”.

Confiscarea integrală a fondurilor rusești, potrivit lui Yellen, ar fi ilegală conform legislației actuale. Serviciul juridic al UE a ajuns la o concluzie similară, ceea ce a condus la o idee alternativă de impozitare a profiturilor provenite din activele înghețate.

Anterior, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană au fost în contradicție cu privire la planurile de a folosi activele rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei. BCE a considerat că acțiunile împotriva activelor sancționate ar putea amenința stabilitatea financiară a zonei euro și lichiditatea monedei unice. Comisia Europeană a susținut în schimb că, de când activele rusești au fost blocate (din februarie 2022), niciuna dintre temeri nu s-a adeverit. 

Recent, a devenit cunoscut faptul că Rusia dorește să ofere investitorilor occidentali posibilitatea de a cumpăra activele companiilor lor înghețate în Federația Rusă în detrimentul propriilor fonduri imobilizate. Adică pentru a face schimb de active înghețate . Iar miliardarii ruși , care sunt sub presiunea sancțiunilor internaționale și în același timp se confruntă cu presiunile președintelui rus Putin, după invazia rusă a Ucrainei, au transferat active în valoare de zeci de miliarde de dolari din Europa către Rusia sau țările sale „prietenoase”. .

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel