SUA au dislocat F-16 în Bulgaria pentru un nou exercițiu internațional, la care participă și avioanele F-16 ale României

Tudor Curtifan , Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: US Air Force
Sursă foto: US Air Force

Forțele Aeriene ale SUA din Europa (USAFE) au dislocat, la Baza Aeriană bulgară Graf Ignatievo, opt avioane de luptă multirol, F-16 Fighting Falcon, pentru a participa la exercițiul militar ”Thracian Star 21”, se precizează într-un comunicat de presă al USAFE, din 12 iulie.

Aeronavele aparțin Escadrilei 555 Vânătoare / Aripa 31 Vânătoare staționată la Baza Aeriană Aviano din Italia. În afară de cele opt avioane, USAFE va mai participa și cu subunități de aviație ale Detașamentului 1 de la Baza Aeriană Ramstein, Germania.

Exercițiul are ca scop perfecționarea abilităților de desfășurare rapidă a tehnicii de luptă în locații îndepărtate, în vederea constituirii unei forțe aeriene credibile, destinată asigurării stabilității regiunii, se mai precizează în comunicatul USAFE.

Potrivit Ministerului bulgar al Apărării, la exercițiul ”Thracian Star 21”, care va avea loc în perioada 12 – 22 iulie, vor participa și aeronave F-16 ale Greciei și României, care vor decola(ateriza) de pe(pe) aerodromurile din țările de origine.

La activitățile din cadrul ”Thracian Star 21”, Bulgaria va folosi avioane de atac apropiat Su-25 de la Baza Aeriană Bezmer, elicoptere Mi-24, AS-532 AL "Cougar" și Bell-206 de la baza aeriană Krumovo, precum și formațiuni de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene și Forțelor Terestre.

Conform scenariului exercițiului, se vor exersa atât operații aeriene comune de angajare a țintelor terestre protejate de sisteme de apărare antiaeriană, cât și misiuni de căutare-salvare în luptă.

Comentariul autorului: Concomitent cu exercițiul ”Thracian Star 21”, Bulgaria mai găzduiește și un exercițiu naval – ”Breeze 2021” din perioada 11 – 19 iulie, la care participă 2065 de militari din 14 țări (Albania, Belgia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Polonia, România, Spania, Statele Unite, Turcia și Ucraina), 30 de nave de luptă și sprijin, trei avioane și opt elicoptere.

Deși cele două exerciții sunt complet separate, nu este exclus ca în faza finală a unui dintre ele, forțele aeriene și navale implicate să exerseze împreună o operație aero-navală multinațională, activitate de o anvergură și complexitate mai mare decât cele două exerciții.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel