Statele Unite au ajutat Ucraina să se pregătească pentru contraofensivă: Rusia a desfășurat mai puține unități pe linia frontului decât se credea inițial

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Administrația președintelui american Joseph Biden a ajutat armata ucraineană, în ultimele câteva luni, să se pregătească pentru contraofensiva în curs de desfășurare, deoarece a dat curs la o serie de solicitări specificei cu privire la furnizarea de arme, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Potrivit oficialului, în urmă cu câteva luni, Ucraina a cerut SUA să furnizeze arme potrivite pentru o contraofensivă planificată în sud.

SUA au îndeplinit multe dintre aceste cereri, inclusiv prin furnizarea de muniție suplimentară, artilerie și furnizarea mai multe lansatoare de rachete antitanc Javelin, în mai multe pachete de ajutor acordate Ucrainei în ultimele două luni, a spus oficialul. Aceste pachete erau cunoscute, dar ceea ce nu se știa la acea vreme era că au fost concepute parțial pentru a oferi un contraatac.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și generalul Mark Milley au comunicat regulat cu omologii lor ucraineni pentru a stabili ce arme sunt necesare în funcție de obiectivele Ucrainei pe câmpul de luptă.

SUA consideră că contraofensiva ucraineană, care a fost anticipată de mult timp, va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre. Ucraina a indicat luni dimineață că acțiunile sunt în curs de desfășurare.

"Da, (forțele ucrainene) au început acțiunile ofensive în mai multe direcții pe frontul de sud în vederea eliberării teritoriilor ocupate", a declarat pentru CNN Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei, adăugând: "Toate detaliile vor fi disponibile după ce operațiunea va fi îndeplinită".

Contraofensiva armatei ucrainene vine în contextul în care agresiunea militară rusa în Ucraina are loc de mai bine de șase luni de zile, iar evaluările SUA indică faptul că Rusia a desfășurat mai puține unități pe linia frontului decât se credea inițial, potrivit unui oficial american de rang înalt.

Oficialul a declarat că multe dintre unitățile existente - pe care Rusia le organizează în grupuri tactice de luptă de nivel batalion, sau BTG-uri, care cuprind infanterie, tancuri, artilerie și apărare aeriană - sunt desfășurate sub nivelul efectivelor, unele chiar la jumătate din efectivul lor normal.

De asemenea, SUA au observat că forțele armate ucrainene au beneficiat de utilizarea lansatoarelor mobile de rachete HIMARS, furnizate de SUA și NATO, care au permis Ucrainei să lovească și să distrugă ținte în zonele şi regiunile ocupate de forţele ruse.

Nici oficialii ucraineni, nici cei americani nu dezvăluie principalele ținte ale contraofensivei. În ultimele săptămâni, forțele ucrainene au făcut progrese în jurul orașului-cheie din sudul țării, Herson, care este ocupat în prezent de forțele rusești. Oraşul Herson este considerat crucial pentru controlul coastei sudice a Ucrainei și pentru accesul la Marea Neagră.

Forțele ucrainene și rusești au fost, de asemenea, angajate în lupte intense în ultimele zile în jurul centralei nucleare - cea mai mare din Europa - din orașul Zaporojie.

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a declarat vineri că centrală a fost reconectată la rețeaua electrică ucraineană, la o zi după ce centrală a fost deconectată pentru prima dată în istoria să.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel