Americanii au driblat blocajul: Primul pachet militar trimis de SUA către Ucraina după mult timp. O versiune mai veche a rachetei ATACMS ar putea fi inclusă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă ATACMS / Foto: Lockheed Martin
Rachetă ATACMS / Foto: Lockheed Martin

SUA vor trimite asistență militară în valoare de 300 de milioane de dolari în Ucraina, în baza unui plan improvizat.

Administrația Biden a anunțat marți că va trimite până la 300 de milioane de dolari în arme în Ucraina, primul pachet nou de ajutor pentru Ucraina de la epuizarea finanțării la sfârșitul lunii decembrie.

Pachetul, strâns din banii pe care contabilii Armatei i-au scos din economii din contractele care au fost licitate, include interceptoare pentru sistemele antiaaeriene, proiectile de artilerie de 155 mm și muniție pentru sisteme HIMARS, au anunțat oficiali de rang înalt din domeniul apărării, citați de presa de peste ocean.

Nu era clar dacă pachetul include și rachete cu rază mai lungă de acțiune cunoscute sub numele de ATACMS, dar Politico susține că americanii vor trimite APAM, o versiune mai veche a ATACMS cu rază lungă de acțiune, care are o rază de acțiune de 160 de kilometri, potrivit unuia dintre oficiali sub condiția anonimatului pentru a vorbi înaintea unui anunț oficial.

Vestea vine în contextul în care Congresul încearcă să treacă pachetul de asistență militară susținut de președintele Joe Biden, care include finanțare suplimentară pentru Ucraina, precum și ajutor pentru Israel și Taiwan. Pentagonul nu a mai putut trimite arme suplimentare către Kiev din decembrie 2023, când a rămas fără fonduri pentru a-și reface stocurile.

„Aceasta nu este o cale alternativă pentru un ajutor”, a declarat vineri un al treilea oficial Departamentului Apărării despre planul de a folosi economiile armatei pentru Ucraina.

 

Blocaje majore în Congres privind asistența militară pentru Ucraina. Sprijinul SUA e crucial

 

Congresul SUA continuă să dezbată dacă aprobă finanțarea suplimentară pentru Ucraina, se punea întrebarea dacă Pentagonul are un plan de rezervă pentru a acorda în continuare ajutor ucrainenilor. 

Banii s-au epuizat în decembrie, iar acest plan de rezervă vine ca o gură de oxigen pentru ucraineni.

Senatul, condus de democrați, a adoptat la începutul acestei luni o lege bipartizană de securitate în valoare de 95 de miliarde de dolari, care include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru Israel, aproape 5 miliarde de dolari pentru a sprijini statele partenere din regiunea Indo-Pacific, inclusiv Taiwanul.

Pachetul trebuie să treacă și de Cameră care e controlată de republicani. Latura dură a republicanilor se află în spatele blocajului, solicitând adoptarea politicilor anti-migrație pentru trecerea ajutorului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel