SUA acuză Iranul că ''a minţit'', livrând petrol Siriei deşi s-a angajat să nu o facă

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Statele Unite au acuzat joi Iranul că "a minţit" statele europene şi comunitatea internaţională livrând petrol Siriei după ce s-a angajat să nu facă acest lucru, relatează AFP.

Nava Grace 1, redenumită apoi Adrian Darya 1, a fost arestată în iulie în largul Gibraltarului, după care, la mijlocul lunii august, i s-a permis să plece din nou prin acest teritoriu britanic, ale cărui autorităţi au dat asigurări că au primit promisiunea scrisă a Iranului de a nu trimite în Siria cele 2,1 milioane de barili de petrol pe care le transporta. Teheranul neagă că a luat un astfel de angajament.

Petrolierul a fost apoi semnalat în portul sirian Tartus, iar Londra a acuzat marţi Teheranul că a livrat petrolul regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în ciuda asigurărilor sale.

"Tocmai am văzut în direct cum regimul iranian nu şi-a respectat cuvântul pe care l-a dat Uniunii Europene conform căruia nava nu va livra petrolul către regimul ucigaş al lui Al-Assad", a declarat la rândul său joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.

"Regimul iranian a livrat petrolul Siriei" şi "a minţit pe acest subiect UE şi a minţit pe acest subiect comunitatea internaţională", a adăugat ea în faţa presei la Washington.

Întrebată dacă SUA au elemente pentru a susţine această acuzaţie, ea a răspuns: "Nu aş fi spus-o în faţa camerei dacă nu era cazul". "Aceasta se înscrie în seria de minciuni a regimului iranian de 40 de ani", a mai declarat ea.

Pe 2 septembrie, conform ultimelor date transmise de vesselfinder superpetrolierul Adrian Darya 1 naviga în Marea Mediterană când, traiect de Tripoli, a făcut o întoarcere spre Siria. 

(w670) 

Vezi și: SUA avertizează Grecia în privința superpetrolierului Grace 1

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel