SUA a expulzat zece diplomați ruși. Kremlinul anunță o ripostă puternică

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul american al lui Joe Biden a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei, relatează AFP şi dpa.

Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă "consecinţe strategice şi economice (...) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională", a avertizat Casa Albă într-un comunicat, transmite Agerpres.

Potrivit presei americane, măsurile ar urma să includă pe lângă expulzarea unor cetăţeni ruşi şi afectarea a 30 de entităţi ruse, dar şi vânzarea de obligaţiuni de stat.

Kremlinul a avertizat joi că adoptarea unor noi sancţiuni americane contra Rusiei, iminente conform presei din SUA, nu ar favoriza organizarea unui summit al preşedinţilor Joe Biden şi Vladimir Putin, propus de Casa Albă, transmite AFP.

''Este evident că probabilele sancţiuni despre care este vorba nu vor favoriza o asemenea întâlnire'', a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a subliniat că le va reveni ''celor doi preşedinţi'' să decidă dacă posibile noi sancţiuni vor împiedica sau nu desfăşurarea summitului. ''Noi condamnăm toate iniţiativele de sancţionare, le considerăm ilegale'', a accentuat Peskov.

Începând din ianuarie şi mai ales după preluarea mandatului prezidenţial de către Joe Biden, relaţiile deja tensionate dintre SUA şi Rusia s-au degradat rapid. Ambasadorul Rusiei la Washington a fost rechemat în ţară după ce liderul de la Casa Albă l-a numit ''asasin'' pe Vladimir Putin.

Rusia, care a fost deja vizată de noi sancţiuni în acest an, a fost criticată dur pentru întemniţarea principalului opozant rus, Aleksei Navalnîi.

În ultimele săptămâni, Rusia a mobilizat zeci de mii soldaţi la frontiera ucraineană şi a acuzat Kievul că pregăteşte o ofensivă contra separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

În acest context, Biden i-a propus marţi lui Putin să se întâlnească într-o ţară terţă. Kremlinul a primit favorabil invitaţia, dar încă nu a dat un răspuns la propunerea americană. 

Rusia a promis joi un răspuns "inevitabil" la noile sancţiuni decretate de SUA la adresa sa şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o "conversaţie dificilă", relatează AFP.

"SUA nu sunt pregătite să accepte realitatea obiectivă a unei lumi multipolare, fără hegemonie americană (...) Un astfel de comportament agresiv va primi o ripostă puternică. Răspunsul la sancţiuni va fi inevitabil", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rus, Maria Zaharova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel