Su-34 rusești apar tot mai des în zona Insulei Șerpilor. Rușii anunță că aviația militară a doborât o dronă Bayraktar TB2 în regiune

Ionel Copcea |
Data publicării:
Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Potrivit portalului rusesc topwar.ru, care citează corespondenții de război, pe 06.09.2023, un avion de vânătoare din cadrul Forțelol Aerocosmice ale Federației Ruse a distrus o dronă de producție turcească de tip Bayraktar, aflată în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei, în apropierea Insulei Șerpilor din Marea Neagră.

Anterior, mai multe surse ucrainene semnalaseră faptul că aviația militară rusă a devenit mai activă deasupra Insulei Șerpilor. În ultima perioadă, bombardierele de front Su-34 au început să apară frecvent în această zonă. Acest lucru reprezintă un semnal pentru faptul că Federația Rusă a început să acorde mai multă atenție acestei regiuni.

După cum au subliniat jurnaliștii ruși, în ultima vreme, dronele Bayraktar nu au mai apărut în rapoartele zilnice ale Ministerului rus al Apărării privind situația din zona așa-zisei operații militare speciale. Dacă la începutul ostilităților partea ucraineană a poziționat dronele Bayraktar achiziționate din Turcia ca un fel de “arme minune”, acestea au dispărut treptat din spațiul informațional.

Experții militari ruși spun că dispariția dronelor turcești are la bază doi factori principali. În primul rând, majoritatea dronelor de acest tip au fost pur și simplu distruse în timpul confruntărilor.

În al doilea rând, Ucraina însăși a decis să folosească mai puțin aceste vehicule aeriene fără pilot, posibil chiar la cererea părții turce, deoarece distrugerea regulată a dronelor Bayraktar le afectează negativ imaginea și, ca urmare, poate influența vânzarea dronelor turcești către alte state.

 

Ucraina a pierdut mai multe drone Bayraktar TB2 în apropiere de Insula Șerpilor, o epavă ajungând și în apele teritoriale ale României

 

Trebuie precizat faptul că, de la începutul conflictului, armata ucraineană a pierdut mai multe drone Bayraktar în zona Insulei Șerpilor.

Comentariul autorului: Informațiile referitoare la dronele ucrainene Bayraktar TB2 au dispărut din spațiul public din lunile septembrie-octombrie 2022. Potrivit reprezentanților Ministerului rus al Apărării, de la începutul invaziei militare în Ucraina, pe 24 februarie 2022, au fost distruse aproximativ 90 de drone Bayraktar de producție turcească.

Subliniem însă că informațiile oficiale prezentate de ruși trebuie privite cu rezervă.

Cert e că în ultima perioadă, partea ucraineană a folosit puținele drone Bayraktar de care probabil mai dispune pentru îndeplinirea unor misiuni de cercetare, inclusiv în zona Mării Negre. Astfel, recent, au apărut informații potrivit cărora un avion de vânătoare rusesc a escortat o dronă Bayraktar TB2 în apropierea Peninsulei Crimeea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel