Stratfor: Până în anul 2050, Turcia își va extinde sfera de influență, inclusiv asupra unei părți a teritoriului Rusiei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Armata turcă, sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara - Facebook
Armata turcă, sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara - Facebook

Presa din Turcia și Rusia citează un studiu al companiei americane Stratfor care a prognozat că, până în anul 2050, Turcia își va extinde în mod semnificativ sfera de influență, inclusiv asupra unei părți din teritoriul Federației Ruse.

Postul turcesc de televiziune de stat TRT1 a publicat o hartă, în care este prezentată extinderea zonelor de interes ale Turciei.

1. -imagine fara descriere- (harta-influenta-turcia-2050_22290200.jpg)

În opiniile analiștilor Stratfor, în perioada menționată, influența Turciei se va extinde asupra Peninsulei Crimeea, Ținuturilor Krasnodar și Stavropol, Regiunilor Rostov și Astrakhan, Republicii Kalmykia și în alte regiuni din sudul Federației Ruse, precum și asupra celor două republici din Donbas.

De asemenea, potrivit previziunilor Stratfor, influența turcă va acoperi și Caucazul de Nord, Uzbekistanul, Tadjikistanul și o parte din Kazahstan. În același timp, statele din Golful Persic, Libia, Egiptul și Balcanii vor cădea în sfera intereselor turcești.

Anul trecut, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus că, în situația globală actuală, Turcia are toate oportunitățile de a-și extinde influența asupra altor țări. Potrivit acestuia, „Turcia ar trebui să ocupe un loc de frunte pe harta politică a lumii”.

Experții politici au atras atenția, în repetate rânduri, asupra dorinței lui Erdogan de „a aduna sub brațul său” fragmente ale fostului Imperiu Otoman. În același timp, autoritățile de la Ankara încearcă să acționeze cu „soft power”, adică prin comerț și impact economic, științific și tehnic, cultural, religios și de altă natură, asupra țărilor din jurul Turciei. Erdogan acordă o atenție deosebită factorului religios, promovând ideea islamizării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel