Strategia lui Nehammer a eșuat, OVP a pierdut alegerile în Austria. Profesorul Carp: Retorica pe Schengen va fi tot mai puțin vizibilă

Darius Muresan |
Data publicării:
Cancelarul austriac Karl Nehammer, în vizită în Bulgaria, inspectând frontierele UE. Foto: Karl Nehammer @OfficialFacebook
Cancelarul austriac Karl Nehammer, în vizită în Bulgaria, inspectând frontierele UE. Foto: Karl Nehammer @OfficialFacebook

Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) condus de cancelarul Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria.

Partidul lui Nehammer a înregistrat o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum.

OeVP, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,8% - cel mai slab rezultat din 1945 - şi şi-a pierdut majoritatea absolută din parlamentul Austriei inferioare şi probabil şi în guvernul regional. 

Prof. univ. dr. Radu Carp, profesor în cadrul Facultății de Ştiinţe Politice din cadrul Universității din Bucureşti, a comentat pe pagina personală de Facebook rezultatul imediat după alegeri. 

Acesta subliniază că strategia lui Nehammer de a prelua retorica extremei drepte în chestiunea Schengen nu a avut efectul electoral dorit iar tema va deveni tot mai puțin vizibilă în Austria.

„OVP pierde in alegerile din Austria Inferioara aproape 10 procente fata de precedentele alegeri din 2018, obtinand doar 39,7% din voturi, FPO ajunge la 25%. SPO pierde de asemenea voturi, Verzii castiga aproximativ 7%.

Cu acest procent, OVP pierde si majoritatea in cadrul guvernului federal. Va trebui sa ofere Verzilor cel putin un portofoliu.

La ce a servit impotrivirea fata de extinderea Schengen? Copia (OVP) nu a convins ca este mai dezirabila decat originalul (FPO) in materie de migratie. Vom vedea in urmatoarele zile cum retorica domnilor Nehammer si Karner va fi din ce in ce mai putin vizibila pe tema Schengen”, a transmis profesorul Carp.

Amintim că Austria s-a opus prin veto aderării României la spațiul Schengen acuzând tema migrației ilegale, deși datele Frontex demonstrau că România nu e pe ruta migranților care încearcă să ajungă în Austria. Mai mult, țara noastră a îndeplinește toate criteriile tehnice de aderare la Schengen. Cu toate acestea, cancelarul Austriei Karl Nehammer s-a opus aderării României.

 

Ce spune și ministrul Bogdan Aurescu după alegerile din Austria 

 

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că rezultatul alegerilor din Austria arată absenţa impactului folosirii temei Schengen în campanie şi a subliniat că România va continua demersurile privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie.

"Vedem rezultatele alegerilor din Austria. Ca ministru de Externe este necutumiar să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare. Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria în această campanie sau în acest context electoral. De aici înainte cred că cel mai important este să continuăm şi să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja, un dialog constructiv pe care l-am declanşat cu Austria. Cred că este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja. (...) Noi suntem deschişi spre dialog la toate nivelurile, pe toate palierele, după cum aţi văzut deja, şi vom continua în mod activ, coordonat, toate aceste demersuri", a spus Aurescu, înainte de a participa la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, potrivit Agerpres.

Aurescu a spus că autorităţile de la Viena trebuie să facă o evaluare cu privire la subiectul Schengen după rezultatul alegerilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel