Stoltenberg: Retragerea NATO din Afganistan se va face în funcţie de nivelul de violenţă din teren

Eduard Pascu |
Data publicării:

NATO va părăsi Afganistanul atunci "când va veni momentul", fără riscul "de a slăbi progresele semnificative realizate", a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din Alianţă, prevăzută pentru 17-18 februarie, subliniind că orice posibilă retragere a trupelor se va baza pe situaţia din teren, potrivit AFP şi Reuters.

"Obiectivul nostru comun este clar: Afganistanul nu ar trebui să mai servească niciodată ca refugiu pentru terorişti pentru a ne ataca ţările", a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă. "Niciun aliat nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar, însă nu vom pleca decât atunci când va veni momentul", a subliniat el, făcând apel la talibani să reduce violenţa, transmite Agerpres.

"Există încă o mulţime de probleme în Afganistan. Decizia de a părăsi (ţara) va fi luată în mod colectiv, când va veni momentul. Nu vreau să afectez decizii care vor fi luate de miniştrii" apărării din NATO, a declarat Stoltenberg în cursul unei prezentării a reuniunii.

Militanţii talibani din Afganistan trebuie să facă mai mult pentru a respecta termenii acordului de pace din 2020 cu SUA, pentru a face posibilă o eventuală retragere a trupelor străine până la termenul limită, luna mai, a menţionat secretarul general al NATO.

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO vor discuta la viitoarea lor reuniune dacă talibanii respectă acordul de pace, care le cere insurgenţilor să pună capăt atacurilor şi prevede retragerea trupelor străine către data de 1 mai.

"Vedem că talibanii trebuie să facă mai mult pentru a-şi onora angajamentele, pentru a asigura că rup toate legăturile cu teroriştii internaţionali", a spus Stoltenberg.

Numeroasele atacuri produse în Afganistan, între care unul cu bombă care l-a ucis pe viceguvernatorul capitalei Kabul în decembrie, i-au determinat pe membrii Congresului american şi grupurile de apărare a drepturilor omului să ceară o întârziere a retragerii convenite sub fostul preşedinte Donald Trump.

NATO dispune în prezent de un efectiv de 9.600 de soldaţi în Afganistan, între care 2.500 de americani, care antrenează şi acordă asistenţă forţele afgane.

Mulţi experţi se tem că progresele realizate în cele două decenii de intervenţie străină în Afganistan se vor risipi repede în cazul unei retrageri pripite, punând în pericol câştigurile obţinute, de la drepturile femeilor până la dezvoltărea democraţiei. Aleşii americani au avertizat deja că retragerea tuturor trupelor străine ar putea duce la un război civil în Afganistan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel