Urmărește emisiunea live



Stoltenberg averizează Rusia: ”Timpul se scurge rapid”

Sebastian Florea |
Data publicării:
Stoltenberg averizează Rusia: ”Timpul se scurge rapid”
Stoltenberg averizează Rusia: ”Timpul se scurge rapid”

NATO caută soluţii de ieşire din impasul privind tratatul INF, iar șeful NATO, Jens Stoltenberg, a lansat un avertisment pentru Rusia.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat luni Rusia că timpul pe care-l mai are la dispoziţie pentru a se alinia prevederilor tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) se scurge rapid şi a confirmat că aliaţii studiază cum să abordeze situaţia, avertizând că impasul actual este ''nesustenabil'', relatează agenţiile EFE şi dpa.

''Toţi ştim că intrăm în criză de timp (...) Avem un tratat de control al armelor pe care o parte nu-l respectă'', a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe ai statelor NATO, care se desfăşoară marţi şi miercuri la Bruxelles. ''Situaţia, aşa cum este acum, nu mai poate continua şi aliaţii discută în acest moment cum să o abordeze'', a indicat el, insistând că preocuparea este legată în special de noua rachetă rusească Novator 9M729, cunoscută şi sub numele de SSC-8.

Dacă Rusia nu revine la respectarea tratatului INF, NATO va răspunde corespunzător, ceea nu înseamnă însă că va proceda la fel, pentru că Alianţa ''nu este o oglindă a ceea ce face Rusia, avion cu avion, rachetă cu rachetă sau tanc cu tanc'', a mai afirmat secretarul general al NATO. Rusia insistă că racheta SSC-8 are o rază de acţiune sub 500 de kilometri, astfel că ea ar nu ar intra sub incidenţa prevederilor tratatului INF, însă NATO subliniază că această rachetă este mobilă şi uşor de ascuns, astfel că, de pildă, ea ar putea fi uşor rapid în enclava Kaliningrad, de unde ar putea lovi cu uşurinţă Berlinul. Pe agenda reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO se află şi alte chestiuni de securitate, inclusiv recentul incident dintre Ucraina şi Rusia în Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel