Stoltenberg: Aliații ar trebui să ofere Ucrainei cel puțin 40 de miliarde de euro pe an, atât timp cât va fi nevoie

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Odată cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, aliații au oferit în fiecare an sprijin militar Ucrainei in valoare aproximativ 40 de miliarde de euro și "ar trebui să mențină cel puțin acest nivel de sprijin în fiecare an atât timp cât va fi nevoie". Această propunere a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă susținute în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul statelor membre NATO.

,,Am sugerat, de asemenea, că aliații ar trebui să împartă în mod activ această povară", a adăugat el.

Potrivit secretarului general al NATO, un astfel de angajament ar asigura Ucrainei predictibilitatea pe termen lung de care are nevoie pentru a purta un război, a se apăra și a planifica reconstrucția.

De asemenea, va trimite un mesaj Moscovei că nu va putea să "aștepte" Occidentul.

Statele membre NATO, a spus Stoltenberg, au convenit că Ucraina va deveni membră a Alianței și lucrează la modalități de a apropia Ucraina de acest obiectiv.

 

Aproape toată asistența militară acordată Ucrainei provine de la statele membre NATO

 

,,Discuțiile noastre s-au axat pe sprijinirea Ucrainei", a declarat Stoltenberg cu privire la reuniunea de la Praga: "Vrem să oprim acest război, dar paradoxul este că, cu cât ne pregătim mai bine pe termen lung, cu atât mai repede se va termina războiul''.

Nu au fost luate "decizii definitive", a spus Stoltenberg, dar participanții "au făcut progrese semnificative" în mai multe privințe. Printre acestea se numără intenția NATO de a juca un rol de coordonare în furnizarea de echipamente pentru Ucraina.

,,Aproape toată asistența militară acordată Ucrainei, în proporție de 99%, provine de la statele membre NATO. Așa că are sens ca NATO să joace un rol mai mare în aceste eforturi. Acest lucru ne va permite să folosim structurile Alianței pentru a pune sprijinul nostru pe o bază mai solidă, pentru a oferi Kievului o mai mare predictibilitate și pentru a răspunde atât nevoilor imediate, cât și celor pe termen lung", a comentat oficialul.

 

Viitorul Ucrainei este în NATO

 

Printre alte aspecte discutate s-a numărat continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina "în fiecare an, atât timp cât va fi nevoie".

Participanții la reuniunea de la Praga au discutat despre calea Ucrainei către NATO. "Aliații sunt de acord că viitorul Ucrainei este în NATO și suntem hotărâți să facem progrese în conturarea acestei căi. Apartenența la Alianță va fi garanția supremă de securitate a Ucrainei. Acest lucru va asigura stabilitatea necesară pentru a reconstrui țara", a declarat Stoltenberg.

El a subliniat: "Rusia a început acest război, a anexat Crimeea, duce cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, lovind spitale, școli și centre comerciale, bombardând infrastructura energetică, ucigând civili ucraineni.

Prin urmare, Ucraina are dreptul de a se apăra "împotriva cruzimii monstruoase a Rusiei" și aceasta nu este o escaladare. ,,Autoapărarea nu este o escaladare. Autoapărarea este un drept fundamental. Este consacrat în Carta ONU", a reamintit Stoltenberg. ,,Ucraina are dreptul și obligația de a-și apăra poporul, iar noi avem dreptul de a ajuta Ucraina să își susțină dreptul la autoapărare'', a precizat secretarul general al NATO.

În ceea ce privește permisiunea de a ataca obiective din interiorul Rusiei, Stoltenberg a adăugat:

,,Salut faptul că aliații reduc constrângerile privind utilizarea armelor. Trebuie să ne amintim că acesta este războiul Rusiei, Rusia a atacat Ucraina, iar Ucraina are dreptul la autoapărare. Iar dreptul la autoapărare include, de asemenea, lovituri împotriva unor ținte militare legitime din interiorul Rusiei."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel