Șeful Armatei Poloniei dă de înțeles că e foarte probabil ca Rusia să fi încălcat intenționat spațiul aerian polonez cu o rachetă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Kh-55, doborâtă în Ucraina / DSNS
Rachetă Kh-55, doborâtă în Ucraina / DSNS

Șeful Statului Major al Forțelor Armate poloneze, Wiesław Kukuła, a declarat luni că incidentul în care o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian polonez a fost „în mare parte un act deliberat”. Cu toate acestea, el a recunoscut că „inexactitatea relativă” a rachetelor rusești ar putea fi încă de vină.

Șeful militar al Armatei poloneze a prezentat, la briefingul de luni, concluziile preliminare ale anchetei privind racheta rusă care a intrat în spațiul aerian polonez pentru 39 de secunde.

Generalul Wiesław Kukuła, șeful Statului Major General al Armatei Poloneze, a fost întrebat dacă racheta rusă ar fi putut fi o provocare din partea Rusiei.

”Fiecare variantă este posibilă, atât programarea intenționată a rachetei, cât și faptul că racheta a deviat dincolo de traseul programat. Credem că acesta a fost în mare măsură un act intenționat”, a adăugat el, citat de media poloneză.

Totuși, oficailul polonez nu exclude nici scenariul în care precizia scăzută a rachetei să fi determinat intrarea în spațiul aerian polonez. ”Rachetele rusești au o precizie relativ scăzută, așa că orice variantă este posibilă”, a mai spus  generalul Wiesław Kukuła.

Comandamentul Operațional al Forțelor Armate a anunțat duminică dimineața pe Platforma X că în acea zi la ora La 4:23, spațiul aerian polonez a fost încălcat de una dintre rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune, lansate noaptea de Forțele Aeriene ale Federației Ruse.

 

Rușii folosesc tactici riscante atât la granița Ucrainei cu Polonia, cât și la cea cu România

Geolocalizare a dronei rsusești care a căzut pe teritoriul României în vara lui 2023

Potrivit șefului Statului Major General al Armatei Poloneze, spațiul polonez a fost violat duminică de racheta Kh-101, unul dintre principalele mijloace care lovesc astăzi Ucraina. Era acest tip de rachetă, a spus oficialul, adăugând că racheta era înarmată.

Oficialul arată că tactica aleasă de ruși, care direcționează rachetele foarte aproape de frontiera Ucrainei cu Polonia (considerăm noi, o situație similară cu cea a dronelor rusești care lovesc la frontiera cu România) este una extrem de riscantă și poate provoca efecte nedorite ”în cealaltă parte".

”O astfel de rachetă poate cădea pe teritoriul polonez și poate provoca efecte specifice. De aceea, noi astăzi, aici, o abordăm în așa fel încât să credem că a fost în mare parte o acțiune intenționată”, a spus generalul Kukuła. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel