Statutul de mediator între Rusia și Ucraina este invocat de Turcia pentru a justifica oprirea livrărilor de drone Bayraktar

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă turcească Bayraktar TB2, sursă foto: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei
Dronă turcească Bayraktar TB2, sursă foto: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

Cu toate că autoritățile de la Kiev sperau că dronele de atac turcești de tip Bayraktar TB2 vor deveni principalul mijloc pentru înfrângerea trupelor ruse, în ultimele luni, Turcia a oprit livrarea acestora către Forțele Armate ale Ucrainei. În același timp, nu se mai vorbește despre înființarea unei facilități de producție a dronelor turcești pe teritoriul ucrainean.

,,Ankara a devenit mediator în conflict și, prin urmare, a oprit exportul de produse letale către Ucraina. În prezent, mai continuă doar vânzarea de produse de apărare non-combat, cum ar fi vehiculele blindate și echipamentele de protecție individuală, a informat publicația turcă SavunmaSanayiST, în încercarea de a explica încetarea livrărilor de drone Bayraktar TB2.

Cu toate acestea, Turcia continuă să furnizeze armatei ucrainene vehicule blindate KİRPİ, care sunt echipate cu un modul ASELSAN SARP fabricat de partea turcă, ce poate să îndeplinească misiuni de luptă.

Vehiculele turcești sunt întrebuințate de către armata ucraineană în mai multe configurații. Acestea sunt dotate, de exemplu, cu o mitralieră Browning M2, cu calibrul de 12,7 milimetri, instalată chiar în Ucraina sau, după cum s-a menționat mai recent, cu module ANUBIS, fabricate în România, care sunt montate în timpul tranzitului vehiculelor turcești către teritoriul ucrainean.

Comentariul autorului: Utilizarea la scară largă a dronelor turcești Bayraktar TB2 de către armata ucraineană s-a încheiat undeva la sfârșitul lunii septembrie 2022. Ultimele atacuri notabile cu acestea au fost efectuate asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Loviturile executate de militarii ucraineni asupra trupelor ruse deplasate pe insulă au început în prima decadă a lunii mai și au continuat până la sfârșitul lunii iunie.

Din statisticile prezentate de Ministerul rus al Apărării rezultă faptul că, de la începutul invaziei militare, armata rusă ar fi distrus aproximativ 130 de drone turcești Bayraktar TB2 întrebuințate de către militarii ucraineni.

Probabil că oprirea livrărilor de drone către Forțele Armate ale Ucrainei reprezintă o concesie pe care partea turcă a fost nevoită să o facă pentru încheierea unui acord privind transportul cerealelor în Marea Neagră sau pentru negocierea creării unui hub de gaze rusești pe teritoriul Turciei. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel