Statele Unite și aliații săi pregătesc un guvern ucrainean în exil și o rezistență pe termen lung la invazia rusă

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit mai multor oficiali americani și europeni, aliații Ucrainei plănuiesc cum să ajute la formarea și sprijinirea unui guvern în exil care ar putea conduce operațiile de gherilă împotriva rușilor. Oficialii au afirmat că armele furnizate de Statele Unite armatei ucrainene, care continuă să intre în țară, vor fi esențiale pentru succesul insurgenței.

Aceștia au precizat că, dacă Statele Unite și aliații săi ar alege să susțină insurgența, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi forța esențială pentru aceasta, deoarece menține moralul și mobilizează ucrainenii care trăiesc sub ocupația rusă pentru a rezista adversarului lor puternic și bine echipat.

Diplomații europeni, ca și omologii lor americani, au început și ei să se pregătească pentru sprijinirea guvernului ucrainean în cazul căderii Kievului sau ocupării complete a Ucrainei.

Un înalt oficial european a declarat că rezoluția ONU de săptămâna trecută care condamnă invazia, care a atras 141 de voturi, este un element al "punerii bazei" pentru ca administrația Zelenski să fie recunoscută ca guvern legitim al Ucrainei și să o mențină pe linia de plutire chiar dacă nu mai controlează teritoriul.

Mass-media americane au relatat că aliații discută despre asigurarea unui succesor al președintelui ucrainean în cazul în care acesta ar fi ucis sau capturat de forțele ruse.

Preocupările se învârt în primul rând pe asigurarea faptului că guvernul independent al Ucrainei va continua să existe într-o formă oarecare, chiar dacă Rusia găsește o modalitate de a instala o conducere marionetă în capitală, Kiev.

Oficialii occidentali au declarat că prezența unui lider independent recunoscut ar ajuta la prevenirea ca liderii susținuți de Rusia să câștige legitimitate.

Accentul pe asigurarea succesiunii vine, parțial, din cauza faptului că în constituția Ucrainei nu este reglementată o astfel de problemă și pentru că, foarte probabil, președintele Zelenski va refuza să plece din țară.

Guvernele occidentale i-au lăudat hotărârea de a rămâne pe loc și de a lupta în timp ce forțele ruse încercau să avanseze în toată țara. În context, oficialii americani au negat că s-au oferit vreodată să-l evacueze pe președinte sau l-au sfătuit să plece.

Conform constituției Ucrainei, președintele parlamentului îi urmează lui Zelenski în funcția de președinte interimar al țării.

Actualul președinte al Legislativului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, este un politician pro-occidental și fost consilier principal al lui Zelenski

Oficialii americani și europeni au susținut că Stefanciuk și alții de pe linia de succesiune vor continua să se opună invaziei ruse.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel