Statele Unite: Nu ajutăm și nu încurajam Ucraina să lovească ţinte de pe teritoriul Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagini din satelit cu un bombardier strategic ruses Tu-95 avariat la baza aeriană militară rusă din Engels, Saratov.
Imagini din satelit cu un bombardier strategic ruses Tu-95 avariat la baza aeriană militară rusă din Engels, Saratov.

Statele Unite au afirmat marţi că "nu încurajează" Ucraina să lanseze lovituri în Rusia după o serie de atacuri cu drone presupuse a fi fost lansate de Kiev asupra mai multor baze aeriene ruseşti, notează AFP.

"Nu ajutăm Ucraina să organizeze lovituri dincolo de frontierele sale, nu încurajăm Ucraina să lanseze lovituri dincolo de frontierele sale", a declarat presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

"Tot ceea ce facem noi, tot ceea ce face lumea pentru a sprijini Ucraina este în sprijinul independenţei Ucrainei", a adăugat el.

Ned Price s-a ferit, însă, să atribuie recentele lovituri cu drone Kievului care nu le-a revendicat. Rusia a raportat trei morţi şi două avioane avariate într-un astfel de atac care a vizat baze de pe teritoriul său.

Pe 6 decembrie, compania americană de imagistică prin satelit Maxar a publicat imagini din satelit cu baza aeriană rusă Engels, lângă orașul Saratov. Forțele  Aeriene Ruse folosesc această bază pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

În dimineața zilei de 5 decembrie, presa rusă a informat că o cisternă cu combustibil a explodat pe un aerodrom din orașul rus Riazan, ucigând cel puțin trei persoane, iar o altă dronă a lovit bombardiere ruseşti din regiunea Saratov.

Ministerul rus al Apărării a declarat presei că, luni dimineață, Ucraina a încercat să atace cu drone cu reacție de fabricație sovietică aerodromurile militare de la Diagilevo, în regiunea Riazan, și Engels, în regiunea Saratov, cu scopul de a distruge bombardierele cu rază lungă de acțiune ale Rusiei. Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele de apărare aeriană au interceptat dronele ucrainene care zburau la altitudini joase. Ulterior, guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a declarat că un rezervor cu produse petroliere a luat foc în apropierea unui aerodrom din Kursk, fără a fi raportate victime.

"Furnizăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a fi folosit pe teritoriul său suveran - pe pământul ucrainean - pentru a înfrunta agresorul rus", a spus Ned Price.

Purtătorul de cuvânt nu a dorit să comenteze o informaţie apărută în Wall Street Journal, potrivit căreia Statele Unite au modificat sistemele de artilerie HIMARS destinate Ucrainei, foarte puternice şi sofisticate, pentru a împiedica folosirea lor cu scopul de a ataca Rusia.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat public că nu încurajează Ucraina să se doteze cu rachete cu rază lungă de acţiune, temându-se de o escaladare care ar putea conduce Statele Unite să joace un rol mai direct împotriva Rusiei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel