Statele Unite: "Lumea liberă" trebuie să triumfe în faţa "noii tiranii" a Chinei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a cerut joi "lumii libere" să "triumfe" în faţa "noii tiranii" întruchipate, în opinia sa, de China comunistă, după închiderea consulatului chinez de la Houston, pe care l-a descris ca fiind "o placă turnantă a spionajului", informează AFP.

,,China de astăzi este din ce în ce mai autoritară în plan intern şi mai agresivă în ostilitatea sa faţă de libertate oriunde altundeva" în lume, a afirmat Mike Pompeo în California, în timpul unui discurs al cărui ton a amintit mai mult ca niciodată de cel din perioada războiului rece cu Uniunea Sovietică.

Într-un atac de o virulenţă rară la adresa preşedintelui uneia dintre marile puteri ale lumii, Xi Jinping, Pompeo l-a acuzat pe liderul chinez că este un "adept sincer al unei ideologii totalitare falimentare", referindu-se în special la prerogativele sale de "secretar general al Partidului Comunist".

Discursul secretarului de stat american, rostit la Biblioteca prezidenţială Richard Nixon din Yorba Linda, a reluat în forţă liniile directoare ale strategiei dure a preşedintelui Donald Trump faţă de China, prezentată în mai multe rânduri drept o "ameninţare" sau un "pericol".

Această intervenţie survine la o zi după anunţul închiderii consulatului chinez din Houston, Texas. Diplomaţia chineză, care a denunţat o calomnie rău-intenţionată, a promis represalii împotriva acestei decizii fără precedent de la instituirea relaţiilor diplomatice bilaterale în 1979.

,,Am închis consulatul Chinei din Houston pentru că era o placă turnantă a spionajului şi al furtului de proprietate intelectuală", a declarat Mike Pompeo, fără a specifica în mod clar acuzaţiile aduse diplomaţilor chinezi.

,,A sosit momentul ca naţiunile libere să treacă la fapte" a spus şeful diplomaţiei americane, făcând apel la crearea "unei noi alianţe a democraţiilor".

Obiectivul acestei abordări ar trebui să determine, în opinia înaltului oficial american, "schimbarea atitudinii" autorităţilor de la Beijing. "Dacă ne vom înclina acum, nepoţii noştri ar putea fi la mila Partidului Comunist Chinez, ale cărui acţiuni reprezintă cea dintâi provocare a lumii libere", a insistat Pompeo. "Xi nu are vocaţia de a semăna pentru totdeauna tirania în China şi în străinătate pentru totdeauna, doar dacă îl lăsăm" să o facă, a susţinut secretarul de stat american.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel