Statele Unite intenționează să achiziționeze sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies

Săptămâna aceasta, Statele Unite ar putea anunța achiziționarea de sisteme de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, precizeaza CNN.

Demersul Statelor Unite vine în contextul în care președintele Joe Biden a declarat recent că Washingtonul va continua să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete și muniție.

O sursă de la Casa Alba a precizat pentru CNN că săptămâna aceasta Washingtonul va anunța acordarea de noi ajutoare militare, ca răspuns la solicitările venite din partea Ucraineni

În special, noul pachet de ajutor militar va include muniție suplimentară pentru sisteme de artilerie și radare de contrabaterie.

Mass-media ucraineana aminteşte că, anterior, oficialii de la Kiev au cerut și transferul mai multor sisteme de apărare antirachetă sol-aer NASAMS. În luna aprilie, Forțele Aeriene Ucrainei au declarat că încearcă să înlocuiască vechiul sistem sovietic de rachete sol-aer Buk-M1 cu cele mai moderne sisteme de tip NASAMS. 

De asemenea, la sfârșitul lunii martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut Norvegiei să furnizeze sisteme mobile de rachete antiaeriene NASAMS și rachete anti-navă Harpoon.

Sistemele NASAMS sunt fabricate de un consorțiu al corporației americane Raytheon Technologies și al grupului norvegian Kongsberg. Complexul include lansatoare şi stații radar Raytheon AN/MPQ-64F1.

Raytheon este responsabil pentru furnizarea de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 AMRAAM pentru acest sistem, iar Kongsberg furnizează lansatoarele.

Raza de tragere a sistemului antiaerian în configurația NASAMS ÎI folosind rachete AIM-120C AMRAAM este de până la 25 km, iar înălţimea la care doborî o ţintă aeriană este cuprinsă între 14-15 km.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel