Statele Unite, dispuse să ajute Belarusul să nu mai depindă de Rusia din punct de vedere energetic

S.I. Catalin / 03 feb 2020 / 08:53

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat sâmbătă că Statele Unite sunt dispuse și capabile să furnizeze Belarusului 100% din petrolul și gazele de care Minskul are nevoie, potrivit revistei Time.

 Pompeo este primul secretar de stat care a vizitat Belarusul în ultimii 26 de ani și a ajuns în Belarus pe fondul unor noi tensiuni între Minsk și Moscova, privind sectorul energetic.

Într-o întâlnire cu președintele Alexander Lukashenko, Pompeo a declarat că speră să ajute şiş a ofere Belarusului ,,suveranitatea’’ şi ,,independenţa'' pe care o caută şi de care are nevoie.

"Statele Unite vor să ajute Belarusul să-și construiască propria țară suverană", a declarat Pompeo la o conferință de presă comună cu ministrul de externe, Vladimir Makei. "Producătorii noștri de energie sunt pregătiți să livreze 100% din petrolul de care aveți nevoie la prețuri competitive. Suntem cel mai mare producător de energie din lume și tot ce trebuie să faceți este să ne sunați."

La sfârșitul lunii decembrie, Rusia și Belarus nu au putut ajunge la un acord privind condițiile de tranzit petrolier. Moscova a oprit livrările de la 1 ianuarie, iar Minsk și-a suspendat temporar exporturile de produse petroliere, deși aceasta a fost reluată până la jumătatea lunii ianuarie. Lukashenko a declarat că, dacă Rusia îşi va scumpi preţul petrolului. Belarus va fi obligată să caute surse alternative, potrivit Uawire.org.

La jumătatea lunii ianuarie, prim-viceprim-ministrul bielorus, Dmitry Krutoy, a declarat că Minskul consideră că este nepotrivit să continue să plătească companiile ruse pentru petrol și caută furnizori în alte țări. Ulterior s-a aflat că Belarusul a cumpărat 80.000 de tone de petrol din Norvegia și că Lukashenko a purtat discuţii cu guvernul său să semneze un contract de furnizare cu Kazahstan.

La jumătatea lunii decembrie, Ministerul Finanțelor din Belarus, Maksim Yermolovich, a semnat un acord pentru a lua un împrumut urgent de 3,5 miliarde de yuani (aproximativ 500 de milioane de dolari) de la sucursala din Shanghai a Băncii de Dezvoltare Chineză. Anterior, a fost precizat că Belarusul a solicitat un astfel de împrumut de la Rusia, dar nu a reușit să ajungă la un acord.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy