Statele Unite au început să furnizeze Ucrainei sisteme MLRS - lansatoare multiple de rachete

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Multiple Launch Rocket System (MLRS) M270, foto: Lockheed Martin
Multiple Launch Rocket System (MLRS) M270, foto: Lockheed Martin

Subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că SUA au început deja furnizarea către Ucraina a lansatoarelor multiple de rachete (MLRS - Multiple Launch Rocket System).

Într-un interviu acordat, pe 22 aprilie, publicației Ukrainska Pravda, Nuland a precizat că SUA lucrează și cu alți aliați NATO pentru a oferi Ucrainei mai multe astfel de sisteme.

Subsecretarul american a explicat că nevoile Ucrainei pentru armamente au evoluat de la începutul războiului.

”A fost o vreme când aveați nevoie de Stinger pentru o apărare eficientă și de Javelin pentru a opri ofensiva tancurilor rusești. Asta a fost la începutul [invaziei rusești], și asta am trimis atunci.

Acum Ucraina are alte nevoi. Are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi obuzierele. Aveți nevoie de mai multe blindate antitanc, de blindate [pentru infanterie], iar acum vi le oferim”, a precizat subsecretarul.

Victoria Nuland a abordat și problema capacității de luptă a aeronavelor ucrainene, menționând că există deja mai multe state membre NATO care furnizează Ucrainei piesele de schimb necesare.

„În prezent, aveți în serviciu mai multe avioane de luptă decât acum o săptămână, tocmai ca urmare a faptului că ați primit piese de schimb și alte lucruri de la aliați... Deci, pentru a fi absolut clar, voi enumera: MLRS sunt deja livrate ; există aliați care lucrează la avioane; și în plus, există un număr foarte mare de piese de schimb pentru avioanele militare, care deja schimbă situația”, a spus ea.

Date despre cele mai recente pachete de sprijin militar occidental pentru Ucraina

 

Cu o zi înainte, Statele Unite au anunțat transferul unui alt pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari către Ucraina

 

Acest cel mai recent pachet cuprinde 72 de obuziere calibru 155 mm și 144.000 de proiectile, 72 de tractoare-obuzier, 121 drone tactice Phoenix Ghost.

MLRS americane – M270 au o capacitate de 12 proiectile reactive (rachete) calibru 227 mm pe o instalație. Bătaia rachetelor variază între 32 și 70 de km în funcție de tip.

În ultima săptămână, s-a observat o creștere masivă a sprijinului cu armament occidental acordat Ucrainei. Au mai anunțat transferuri importante de tehnică de luptă și Canada – obuziere calibru 155 mm dotate inclusiv cu proiectile Excalibur cu raza de acțiune de 70 km, Franța cu obuziere Caesar, Spania cu blindate ușoare 4x4 etc.

Pentru militarii ucraineni va urma o perioadă dificilă de acomodare cu tehnica de fabricație NATO, dar după ce va fi depășit un anumit număr de oameni pregătiți, asimilarea va deveni mai ușoară iar transferurile din Occident vor fi intensificate.

În aceste condiții, pentru Rusia va deveni destul de greu să mențină zonele ocupate. Astfel, se constată că forțele Moscovei încearcă să izoleze estul Ucrainei prin distrugerea podurilor peste Nipru pentru a nu mai permite transferul de trupe ucrainene precum și aprovizionarea celor care se află, deja, în Donbass.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel