SUA ar putea pierde războaiele cu Rusia şi China, dacă bugetul apărării nu creşte

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite se confruntă cu o criză de securitate națională și militară și ar putea pierde un război împotriva Chinei sau Rusiei, avertizează un raport al Congresului american prezentat miercuri, transmite AFP. În raportul său, comisia parlamentară face o serie de recomandări, printre care o creştere anuală de 3% până la 5% a bugetului apărării.

,,Superioritatea militară a Statelor Unite - coloană vertebrală a influenţei sale mondiale şi a securităţii naţionale - s-a erodat la un nivel periculos", dezvăluie raportul comisiei parlamentare asupra strategiei apărării naţionale.

,,Armata americană ar putea înregistra un număr inacceptabil de victime (...) în următorul său conflict", continuă documentul. ,,Cu greu ar putea să câştige, dacă nu chiar va pierde, un război împotriva Chinei sau a Rusiei", potrivit textului.

Statele Unite ar fi deosebit de vulnerabile dacă trupele lor ar fi "constrânse să lupte simultan pe două sau mai multe fronturi", adaugă cei 12 foşti înalţi responsabili democraţi şi republicani însărcinaţi să treacă în revistă capacităţile militare americane.

Raportul publicat de Congresul Statelor Unite poate fi accesat aici

Ei acuză o serie de "decizii şi disfuncţionalităţi politice din partea celor două principale partide politice care au condus la "o criză de securitate naţională pentru Statele Unite".

Cu toate că bugetul Pentagonului depăşeşte în acest an 700 de miliarde de dolari, cu mult peste ceea ce China şi Rusia alocă împreună pentru apărare, autorii documentului consideră că suma este "clar insuficientă" pentru a atinge obiectivele stabilite de strategia de apărare naţională a administraţiei Trump.

În raportul său, comisia parlamentară face o serie de recomandări, printre care o creştere anuală de 3% până la 5% a bugetului apărării.

Probabilitatea unei situații de urgență a securității naționale este în creștere, spun autorii raportului, iar Washingtonul nu se mișcă suficient de repede pentru a compensa neajunsurile.

Iar aceste neajunsuri persistă, în ciuda faptului că președintele Donald Trump a crescut bugetul militar la 716 miliarde dolari - chiar dacă SUA cheltuiesc acum de patru ori mai mult decât China pentru armata sa și de 10 ori mai mult decât Rusia.

Pericolele ar fi deosebit de ridicate dacă armata Statelor Unite ar fi forțată să lupte pe două sau mai multe fronturi în același timp.

Comisia a fost constituită prin proiectul de lege al Congresului privind cheltuielile pentru apărare din 2017 și a fost însărcinată cu revizuirea priorităților geopolitice descrise în Strategia Națională de Apărare a Departamentului Apărării din 2018, împreună cu alte amenințări cu care se confruntă militarii, potrivit U.S.News.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel