Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Regimul sirian consideră că presiunea israeliană asupra Iranului și vizarea pozițiilor liderilor Gărzii Revoluționare și a pozițiilor Hezbollah este o oportunitate importantă de a scăpa de povara iraniană.

Discuția președintelui sirian Bashar al-Assad despre întâlnirile care au loc "din când în când" cu Statele Unite a alimentat speculațiile că Washingtonul a deschis canale de comunicare cu al-Assad pentru a-l îndepărta de pe orbita iraniană și că acesta este un preludiu necesar pentru reabilitarea regimului său la nivel regional și internațional după mai bine de un deceniu de izolare diplomatică.

Al-Assad nu ar fi vorbit despre întâlnirile cu americanii, în lumina escaladării dintre Iran și Israel, dacă nu ar fi vrut să transmită un mesaj că este dispus să se distanțeze de Iran, să accepte starea de spirit americană și israeliană împotriva acestuia și să se îndepărteze de regimul său.

Al-Assad recunoaște că Iranul și Hezbollahul au ajutat la supraviețuirea regimului său, dar a sperat că se vor retrage după ce situația se va stabiliza în favoarea lui și că intervenția lor nu se va transforma într-o prezență permanentă în care Israelul a găsit o justificare pentru a continua bombardarea și țintirea facilităților civile și militare guvernamentale pe care Garda Revoluționară le folosește drept cartier general pentru ea însăși și pentru milițiile ei aliate.

Prezența iraniană oferă Israelului imaginea opusă a ceea ce intenționează Assad, care vrea să-și distanțeze țara de război și nu vrea să-și antagonizeze Israelul de dragul intereselor Iranului sau Hezbollahului și caută să reînnoade firul cu Washingtonul, astfel încât acesta să nu se opună reabilitării sale la nivel regional și internațional.

Se crede că intensificarea prezenței militare și de informații iraniene nu este cu acordul lui Al-Assad și nu aduce beneficii planurilor statului sirian, care vrea să pună capăt odată pentru totdeauna caracteristicilor războiului prin eliminarea grupărilor extremiste din nord, precum și retragerea grupărilor pro-iraniene care au intrat în Siria sub pretextul de a-l ajuta pe Assad să impună securitatea și să învingă extremiștii, dar mai târziu a devenit clar că scopul era acela de a asigura o ședere permanentă în Siria.

Escalada militară dintre Israel și Iran, dacă va dobândi dimensiuni mai largi, va dăuna planurilor lui Assad de a arăta că țara sa se recuperează, că încearcă să-și reabiliteze regimul la nivel regional și internațional și de a pune capăt fazei de război civil.

Nu este puțin probabil ca această abordare siriană să fie susținută de Rusia, care are un interes să scape de un concurent puternic din Siria.

 

Relațiile SUA - Siria

 

Statele Unite au fost una dintre primele țări care au rupt relațiile cu regimul sirian după izbucnirea protestelor populare împotriva acestuia în 2011, iar capitalele arabe și occidentale i-au urmat curând exemplul și i-au impus sancțiuni dure.

Al-Assad a declarat într-un interviu televizat, susținut cu ministrul de externe abhaz Inal Ardzinba în palatul prezidențial, dintre care fragmente au fost publicate de agenția oficială de știri siriană SANA, că "America ocupă în prezent ilegal o parte din pământurile noastre, finanțează terorismul și sprijină Israelul, care ocupă și pământurile noastre". El a adăugat: "Dar ne întâlnim cu ei din când în când, deși aceste întâlniri nu ne conduc la nimic, dar totul se va schimba".

Al-Assad nu a precizat conținutul acestor întâlniri, la ce nivel au loc sau cine  participă la ele, însă a precizat că "speranța este întotdeauna acolo, chiar și atunci când știm că nu va fi niciun rezultat, trebuie să încercăm".

El a adăugat: "Trebuie să lucrăm cu ei, indiferent de părerea noastră proastă despre ei și să le explicăm că nu vom renunța la drepturile noastre și că vom coopera cu ei doar pe bază de egalitate".

De la începutul conflictului, SUA au impus o serie de sancțiuni guvernului sirian, președintelui sirian, mai multor membri ai familiei sale și personalităților ministeriale și economice din țară. În 2020, un nou set de sancțiuni a intrat în vigoare în temeiul "Legii Caesar" care vizează mulți membri ai familiei Assad și apropiații lui, inclusiv soția sa, Asma al-Assad. Conform legii, au fost impuse sancțiuni severe oricărei entități sau companii care cooperează cu regimul sirian.

În anii de conflict, Statele Unite au fost un susținător major al Administrației Autonome Kurde, care controlează zone mari din nord-estul și estul Siriei. Washingtonul a oferit luptătorilor kurzi un sprijin semnificativ în timpul confruntării lor cu Statul Islamic (ISIS).

Damascul acuză întotdeauna Statele Unite că ocupă o parte din teritoriul său, kurzii controlând cele mai importante zăcăminte de petrol și gaze din țară. De asemenea, îi acuză pe kurzi pentru tendințele lor separatiste și îi acuză de trădare, cu referire la sprijinul american de care se bucură.

Anunțul lui Al-Assad de duminică vine într-un moment în care Damascul încearcă să rupă izolarea diplomatică și să lanseze faza de reconstrucție după mai bine de 13 ani de conflict devastator, care a provocat moartea a peste jumătate de milion de oameni, a provocat distrugeri masive infrastructurii și a dus la strămutarea și emigrarea a mai mult de jumătate din populație.

Anul trecut a fost martorul unor schimbări rapide, Damascul reluând relațiile cu țările arabe, în frunte cu Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, și recâștigându-și locul în Liga Statelor Arabe, apoi participarea lui Assad la Summitul Arab de la Jeddah din mai pentru prima dată în peste 12 ani.

Cu toate acestea, Washingtonul este încă în fruntea forțelor occidentale care se opun oricărei "normalizări" cu Assad și pilonii guvernării sale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel