Stare de conflict armat în Ecuador. Statele vecine sunt în stare de alertă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata din Ecuador, în bătălia cu COVID-19, sursă foto: Ministerul Apărării din Ecuador - Facebook Ministerio Defensa Ecuador
Armata din Ecuador, în bătălia cu COVID-19, sursă foto: Ministerul Apărării din Ecuador - Facebook Ministerio Defensa Ecuador

Cel puțin zece persoane, inclusiv doi polițiști, au fost ucise de luni în violențe legate de bande criminale care l-au determinat pe președintele ecuadorian Daniel Noboa să declare starea de conflict armat intern în țară, arată AFP care citează comunicatul poliției naționale.

Autoritățile ecuadoriene au declarat luni stare de urgență pentru 60 de zile, legată de interdicția de acces. Au făcut acest lucru ca răspuns la evadarea de duminică din închisoare a lui Adolfo Macías, cunoscut sub porecla Fito. El conduce puternica bandă ”Los Choneros”, care se ocupă cu trafic de droguri, și care, potrivit experților, are 8.000 de membri.

Fito este considerat unul dintre cei mai periculoși oameni din țară, fiind suspectat, printre altele, că a participat la uciderea de anul trecut a candidatului la președinție Fernando Villavicencio.

Președintele Noboa a declarat starea de conflict armat intern în țară și a desemnat aproximativ 20 de bande de infractori drept grupări teroriste după ce oameni înarmați au întrerupt marți transmisiunile în direct ale televiziunii de stat TC și, temporar,  au luat ostatic personalul televiziunii. Președintele a ordonat armatei să conducă operațiuni de luptă împotriva bandelor de infractori.

 

Suspecți arestați într-un raid armat la televiziunea ecuadoriană

 

Bărbați înarmați au întrerupt transmisiunea în direct a televiziunii ecuadoriane.

Până acum, opt persoane au murit și alte trei au fost rănite în orașul-port Guayaquil, care este un bastion al bandelor de droguri, a declarat șeful poliției locale, potrivit AFP. Poliția a mai spus că doi dintre membrii lor au fost „uciși insidios de criminali înarmați” în orașul vecin Nobol.

Violența a determinat guvernul statului vecin Peru să declare stare de urgență de-a lungul graniței cu Ecuador. Brazilia, Columbia și Chile și-au exprimat sprijinul pentru guvernul ecuadorian.

Statele Unite au declarat că au condamnat „atacurile” din Ecuador și „își coordonează îndeaproape acțiunile” cu președintele Noboa și guvernul său. De asemenea, sunt gata să ofere ajutor țării.

China a anunțat că ambasada sa din țara sud-americană va fi închisă începând de astăzi până la o nouă notificare, a informat Reuters.

De asemenea, o serie de state au emis deja avertizări de călătorie pentru cetățenii lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel