Spionajul militar ucrainean: Rusia este pregătită pentru provocări la scară largă împotriva statului nostru

Cristian Soare |
Data publicării:
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

Direcția Principală de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării (GUR- Serviciul de Informaţii Militare al Armatei Ucrainene) a precizat într-un comunicat de presă că Federația Rusă întreprinde un set de măsuri provocatoare menite să încurajeze Ucraina să răspundă militar la acțiunile ostile ale forţelor paramilitare de ocupaţie din estul separatist al ţării.

Serviciile de informații militare din Ucraina au comunicat aceste informaţii, după ce în mediul online şi în presa internaţională au apărut mai multe materiale video cu desfăşurări masive de tehnică militară rusă în apropiere de graniţele Ucrainei. 

GUR precizează că Rusia intenţionează să-şi extindă prezența militară în așa-numitele republici separatiste DPR (Republica Populară Donețk) și LPR (Republica Populară Lugansk) prin dislocarea unor unități militare regulate ale Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Pentru a face acest lucru, Rusia invocă nevoia de a proteja cetățenii ruși din republicile autoproclamate (de fapt, cetățenii Ucrainei cărora li s-au eliberat pașapoarte rusești cu forța în ultimii ani). 

Serviciile de informații militare din Ucraina atrag atenţia că nu este exclus ca Rusia să încerce să susţină forțele de ocupație pentru a înainta mai mult pe teritoriul Ucrainei.

GUR a adăugat că misiunile diplomatice ruse și mass-media pro-Kremlin au fost instruite să fie gata să raporteze și să explice comunității internaționale informații despre presupusele ’’mișcări agresive ale Forțelor Armate din Ucraina și eforturile de ’’menținere a păcii ” ale Rusiei ca răspuns la aceste agresiuni.

Cu alte cuvinte, GUR atrage atenţia că Moscova încearcă să inducă în eroare statele occidentale şi mass-media că Forțelor Armate ale Ucrainei sunt cele care recurg la provocări, când de fapt Rusia este cea care întreprinde acţiuni agresive, dar vrea să pară că este un pacificator.

DefenseRomania a precizat încă de ieri dimineaţa că mai multe trenuri încărcate cu cantități mari de tehnică militară rusească, inclusiv tancuri și alte vehicule blindate grele, precum și obuziere de calibru mare, par să se îndrepte spre graniţa de vest a Rusiei cu Ucraina.

Amploarea acestor mișcări de trupe ruse este atât de semnificativă încât circulaţia pe unele magistrale feroviare a fost îngreunată.

Nu este deloc clar când au început aceste noi desfăşurări de trupe şi tehnică militară, dar înregistrările video și imaginile surprinse de martori oculari arătau trenuri care transportau zeci de vehicule blindate și alte echipamente militare.

La scurt timp după apariţia acestor informaţii, Rusia a confirmat că a desfășurat trupe la granița Ucrainei, dar a ales să răspundă pe un ton agresiv care caracterizează diplomaţia de la Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat joi că Armata Federaţiei Ruse a dispus desfăşurarea de noi trupe, dar şi de tehnică militară în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Pe un ton agresiv, dar care nu ar trebui să ne surprindă, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că desfăşurarea de trupe ruse şi suplimentarea acestora pe teritoriul Rusiei nu ar trebui să preocupe alte state, deoarece acest lucru nu reprezintă o amenințare pentru acestea.

„Federația Rusă desfășoară forțele armate pe teritoriul său după bunul plac. Acest lucru nu ar trebui să privească pe nimeni și acest lucru nu reprezintă o amenințare pentru nimeni", a adăugat Peskov.

Pe de altă parte, tot joi, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că orice încercare de a începe un nou conflict militar în estul Ucrainei ar putea duce la distrugerea acestei țări, potrivit unei relatări TASS preluată de Reuters şi citată de Radio Europa Liberă.

Remarca lui Lavrov a venit după ce tot joi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a avertizat cu privire la o „agravare sistematică” a situației de securitate în estul țării sale și în peninsulă Crimeea. Kievul susține că separatiștii ruși încalcă sistematic un acord de încetare a focului din iulie, și acuză Moscova că își concentrează armata la granița cu Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi împotriva riscului unor "provocări" ruseşti în estul separatist al Ucrainei.

"Demonstraţia de forţă sub forma unor exerciţii militare şi posibile provocări de-a lungul frontierei este ocupaţia tradiţională a Rusiei", a denunţat preşedintele Volodimir Zelenski într-un comunicat. Plasând trupe la frontiera ucraineană, Moscova "încearcă să creeze o ambianţă ameninţătoare şi să facă presiuni" asupra Ucrainei, a continuat el, lansând un apel la negocierea unui nou armistiţiu în această zonă.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, și-a exprimat îngrijorarea cu privire escaladarea tensiuni din Donbas, pe care o numește „cea mai mare din ultimii ani”, menționând implicarea directă a Rusiei.

"Ucraina și partenerii săi afirmă că Rusia agravează sistematic situația de securitate din regiunile Donetsk și Luhansk și din Crimeea, refuzând în același timp să își reafirme angajamentul pentru acordul de încetare a focului’’, a spus Kuleba, potrivit UNIAN.

În același timp, Kuleba a spus că Moscova „trebuie să înceteze escaladarea tensiunilor militare, reafirmându-și imediat și necondiționat angajamentul față de mijloacele politico-diplomatice de soluționare a conflictului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel