Speranțele din timpul contraofensivei nu s-au împlinit pentru ucraineni: Nu a existat un război ca cel pe care îl avem în țara noastră

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.

Speranțele puse în contraofensiva desfăşurată de Ucraina nu s-au adeverit, dar asta nu înseamnă că Kievul nu va obține în cele din urmă victoria, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, într-un interviu acordat BBC. Contraofensiva de luni de zile lansată de forțele ucrainene în vară a obținut doar progrese modeste și nu a reușit în mare parte să atingă obiectivele strategice stabilite.

Tot mai mulţi înalţi oficiali ucraineni recunosc că rezultatul contraofensivei nu s-a ridicat la înălțimea speranțelor și așteptărilor, indicând o reevaluare a situației. Recenta contraofensivă nu a fost concludentă, ceea ce a dus la o iarnă tensionată în Ucraina, după așteptările mari ca urmare a succesului contraofensivei de la sfârșitul anului 2022.

Unii experți occidentali au sugerat de mai multe ori pe parcursul anului 2023 că așteptările ucrainenilor ar putea fi prea mari, ceea ce ar putea duce la o dezamăgire dacă contraofensiva nu va fi satisfăcătoare.

,,În luna mai, fiecare cetățean din țara noastră dorea ca războiul să se încheie rapid. Au existat speranțe, dar acestea nu s-au adeverit", a recunoscut Danilov pentru BBC.

Campania mult așteptată a avut ca scop recâștigarea unor mari porțiuni de teritoriu capturate de Rusia în 2022 și să ajungă la Marea Azov, tăind Crimeea de regiunile ocupate din est și de Rusia. Confruntându-se cu o vastă reţea de tranşee şi fortificaţii, forțele ucrainene au reușit să elibereze doar 14 sate din regiunile Donețk și Zaporojie.

Pe măsură ce ostilitățile s-au redus în decembrie, înalți oficiali ucraineni au recunoscut că contraofensiva nu a obținut rezultatele dorite. Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a fost primul înalt oficial militar ucrainean care a subliniat că, în ciuda pregătirii soldaților ucraineni de către NATO, campania a fost complicată de lipsa superiorității aeriene, un element-cheie pe front, dar şi în doctrina NATO.

Primele etape ale contraofensivei ucrainene nu au corespuns evaluărilor occidentale, forțele rusești dovedind mai multă rezistenţă pe câmpul de luptă decât se așteptau strategii militari occidentali.

"Nu a existat un război ca cel pe care îl avem în țara noastră - nici în secolul XX, nici în secolul XXI", a comentat Danilov, adăugând că vechile manuale de război, inclusiv cele ale NATO, "ar trebui să fie trimise în arhive".

Cu toate acestea, Danilov a adăugat că Ucraina își va continua eforturile de eliberare a teritoriului său de sub ocupația rusă.

,,Pot spune cu siguranță că nu ne vom opri. Vom continua să luptăm pentru libertatea noastră, pentru independența noastră", a precizat secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare. 

În timp ce Ucraina se pregătește pentru încă un an de război, sprijinul suplimentar din partea SUA, principalul donator militar al Kievului, este blocat de luptele politice interne din Congres.

În timp ce Danilov speră ca Ucraina să primească ajutorul înainte de Crăciun, el a adăugat că, dacă acesta va sosi "puțin mai târziu, atunci nu ar trebui să fie transformat într-o tragedie". Casa Albă a îndemnat Congresul să aprobe cererea de finanțare care include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina înainte de sfârșitul anului, pentru a nu amenința capacitatea Ucrainei de a se apăra singură.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel