Speculații privind o donație a SUA către Polonia a 24 de F-22 Raptor. Polonia ar deveni a doua țară din lume care ar opera două tipuri de avioane de generația a 5-a

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-35, zburând alături de un F-22 Raptor. Sursă foto: BreakingDefense.com
Un F-35, zburând alături de un F-22 Raptor. Sursă foto: BreakingDefense.com

Așa cum au anunțat la începutul lunii martie, Forțele Aeriene ale SUA intenţionează să renunţe în scurt timp la nu mai puțin 310 aeronave, pentru a redirecționa bugetul alocat începând cu anul fiscal 2024 către programele sale de modernizare.

Printre acestea se numără şi 32 de avioane de luptă F-22A Raptor Block 20, care nu mai sunt echipate pentru luptă, dar asigură desfășurarea misiunilor de antrenament ale piloților americani. 

U.S. Air Force vizează avionul de generaţia a VI-a din programul NGAD și au anunțat intenția de a renunţa treptat F-22 încă din 2021. Însă Congresul a blocat anul trecut prima încercarea de a se  renunţa F-22, considerat cel mai bun avion din lume chiar și în condițiile în care este cel mai “bătrân” dintre aeronavele de generația a cincea.

Recent, însă, conducerea politico-militară americană se pare că a luat nu doar decizia renunțării la cele 32 de aeronave F-22A, ci și oferirea a 24 dintre acestea Forțelor Aeriene Poloneze, la suma simbolică de un dolar pe aparat (în condițiile în care în 2009 costul unui F-22 era estimat la 138 milioane de dolari, echivalentul în prezent a aproximativ 170 - 180 milioane de dolari).

Informația a apărut în media internațională, dar nu e confirmată oficial.

 

Polonia ar fi a doua țară din lume care ar utiliza două tipuri de avioane de generația a V-a: F-22 Raptor și F-35 Lightning II

 

3. F-35 Polon... (f_35_polonia_17265400.jpg)

F-35 Polonia, sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Astfel, până la sfârșitul anului 2025, Polonia ar putea fi a doua țară din lume, după SUA, care utilizează două tipuri de avioane de generația a V-a, apropiata achiziție de F-22A adăugându-se aeronavelor F-35 Lightning II deja contractate pentru Forțele Aeriene Poloneze.

Deși aeronavele sunt practic donate, per ansamblu există o serie de cheltuieli pe care Polonia va trebui totuși să le suporte. În primul rând, va trebui să plătească pentru activitățile tehnice pentru trecerea aparatelor de la utilizarea de antrenament la cea de servicu de luptă, precum și să asigure fondurile pentru echiparea cu armament, pregătirea piloților și personalului tehnic și pregătirea infrastructurii terestre.

Americanii estimează că toate aceste activități vor dura aproximativ trei ani și că aeronavele F-22 vor fi livrate în Polonia în 2024-2025. Transferul va fi sincronizat cu livrarea primelor șase dintre cele 32 de F-35 comandate.

 

SUA au pregătit terenul și au dislocat mai multe F-22 Raptor în Polonia

 

2. F-22 Rapto... (f-22-raptor_76489400.png)

F-22 Raptor american, dislocat în Polonia. Foto: Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării @OfficialTwitter

Deși pare un interval scurt de timp, se pare că pregătirile pentru transfer au început încă din martie 2022 (după invazia rusă asupra Ucrainei), deși au fost ținute secrete. Efectuarea unor lucrări pregătitoare a oferit indicii că aeroportul de bază pentru F-22 poloneze va fi Baza 32 Aeriană Tactică din Łask. De altfel, aeronave F-22A au mai fost desfășurate în această bază aeriană chiar anul trecut, pe timpul misiunii de întărire a NATO Air Shielding, iar acest lucru nu poate fi considerat întâmplător.

Mai mult, în presa de specialitate din Polonia se consideră că aeroportul de rezervă pentru F-22 poloneze, în caz de urgență, va fi Baza Aeriană americană Ramstain din Germania. Acest lucru se datorează misiunilor pe care F-22 din Polonia ar urma să le îndeplinească în Europa, și anume să apere întregul flanc estic al NATO și, dacă este necesar, și spațiul aerian al Slovaciei, României și Bulgariei. Acest lucru este posibil nu numai din Polonia, ci și de la Ramstain întrucât Raptor are o rază acțiune de 3.000 km fără realimentare în aer.

 

Polonia - un punct cheie în strategia SUA

 

Americanii consideră că trebuie să ajute la depășirea momentului creat în aviația poloneză după transferul avioanelor MiG-29 în Ucraina.

În același timp, SUA par decise să creeze în Europa de Est echivalente de baze americane de F-22 precum cele din Alaska (Elmendorf-Richardson) și Hawaii (Pearl Harbor - Hickam). Însă, din cauza reducerilor bugetare, acest lucru nu mai este posibil cu utilizarea piloților și echipajelor americane, motiv pentru care au fost vizați polonezii.

Alegerea nu a fost întâmplătoare, deoarece Polonia a afișat determinare în relația cu SUA fiind văzută de Washington în măsură să desfășoare activități în sprijinul misiunilor americane și să-și îndeplinească în același timp și propriile interese de apărare. Aeronavele F-22 de la Łask vor asigura suplimentar nevoile de apărare ale militarilor americani staționați în Polonia, precum și baza de rachete din Redzikowo. Argumente similare au fost adoptate în SUA când s-a acceptat transferul în Polonia a celei mai recente versiuni a sistemului Patriot cu sistemul IBCS, la care nicio altă țară nu a primit anterior acces. Acum aceeași situație urmează să se repete și în cazul F-22.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel