Spania va trimite sisteme de apărare antiaeriană NASAMS în Estonia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence

Spania va desfășura sisteme de apărare antiaeriană NASAMS în Estonia timp de patru luni, începând cu aprilie, pentru a consolida flancul estic al NATO, în urma unui acord încheiat marți între cele două țări.

Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, și omologul spaniol, Margarita Robles, au încheiat acordul în marja reuniunii miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles, potrivit Radioteleviziunii de stat estoniene - ERR.

Arma va umple un „gol critic” în capacitățile de apărare ale țării, a declarat ministrul estonian al Apărării. Estonia se află în etapele finale de achiziție a propriilor sisteme de apărare antiaeriană.

„Aceasta este o soluție pe termen scurt, dar pregătim deja o soluție mai durabilă. În acest scop, împreună cu Letonia și Lituania, am făcut o propunere la NATO de stabilire a unui model de rotație privind apărarea antiaeriană, similar cu misiunea Baltic Air Policing. Prin urmare, sperăm că vor deveni posibile și rotații ulterioare în cooperare cu aliații", a mai declarat Pevkur.

Unitatea NASAMS va fi dislocată la Baza Aeriană Ämari și va funcționa sub comanda Comandantului Suprem Aliat al NATO în Europa (SACEUR).

O unitate similară a fost trimisă în Letonia anul trecut. Lituania deja deține două baterii NASAMS-3 din 2020, iar în vara lui 2022 a declanșat procesul pentru achiziționarea unor noi sisteme de acest tip.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel