Serviciile spaniole: Rusia e în spatele uciderii pilotului rus care s-a predat Ucrainei. Oficial ucrainean: Există o rețea de sabotori ruși în Europa

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilotul rus Maxim Kuzminov, care în vara lui 2023 a zburat cu un elicopter rusesc Mi-8 pe teritoriul Ucrainei (Foto: Captură de ecran a videoclipului de pe Youtube / Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei)
Pilotul rus Maxim Kuzminov, care în vara lui 2023 a zburat cu un elicopter rusesc Mi-8 pe teritoriul Ucrainei (Foto: Captură de ecran a videoclipului de pe Youtube / Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei)

Spania arată cu degetul către Rusia, în cazul asasinatului la comandă, căruia i-a căzut victimă Maxim Kuzminov, pilotul militar rus care a fugit cu tot cu elicopter în Ucraina.

”Dacă fugi, ești un om mort”, este mesajul pe care îl transmite regimul de la Kremlin către orice militar (în special piloți sau ofițeri de rang înalt) care se gândește să părăsească galera Federației Ruse.

Serviciul de Informații Spaniol face primele precizări în cazul asasinării pilotului rus, care fugise în Ucraina și se ascundea în Spania.

Oficialii serviciilor de informații spaniole au declarat publicației El Pais că este dificil să se găsească dovezi care să sugereze implicarea directă a serviciilor de securitate ruse în asasinat, dar nu au nicio îndoială că mâna lungă a Kremlinului se află în spatele crimei.

Potrivit El Pais, serviciile de informații spaniole nu știau despre prezența lui Kuzminov în Spania, deoarece nu au fost informați despre sosirea lui în țară. La începutul acestei săptămâni, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Pilar Alegria, nu a răspuns la o întrebare despre dacă Kuzminov se afla sub protecția poliției spaniole.

Singura dilemă pe care o au experții este dacă operațiunea a fost opera Serviciului de Informații Externe SVR, al Serviciului Federal de Securitate (FSB), moștenitor al KGB - sau al Serviciului de Informații Militare (GRU), întrucât Kuzminov era căpitan și, prin urmare, se afla sub jurisdicția sa, scrie ElPais.

Surse din serviciile de informații spaniole recunosc, însă, că este foarte greu pentru anchetă să găsească dovezi ale implicării vreunuia dintre ei. Ei presupun că crima a fost comisă de oameni înarmați (probabil ucigași angajați) din afara Spaniei, care acum se află în străinătate.

Cadavrul lui Kuzminov, care locuia în Spania sub un pseudonim, a fost găsit pe 13 februarie în orașul Villajoyosa, care se află în apropiere de Alicante. Potrivit poliției spaniole, ucigașul l-a împușcat pe Kuzminov de șase ori, scrie Politico

Kuzminov s-a predat Ucrainei în august 2023, zburând cu un elicopter Mi-8 peste linia frontului către o locație convenită anterior cu serviciile militare ucrainene. Ucraina i-a plătit 500.000 de dolari pentru a aduce elicopterul.

 

Sabotori ruși în Europa

 

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei Roman Bezsmertnîi a vorbit despre rețeaua de informații rusă din Europa.

„Serviciile FSB au desfășurat o rețea foarte serioasă (de agenți provocatori FSB localizați în țări europene - n.r), inclusiv grupuri subversive implicate în activități subversive - de la deteriorarea instalațiilor industriale până la uciderea anumitor persoane. În acest caz, aceasta este o altă dovadă tragică a modului în care funcționează acest sistem FSB”, a spus Bezsmertnîi.

Expertul ucrainean în aviație Valery Romanenko remarcă faptul că, în ultimul deceniu, serviciile speciale ale Federației Ruse acționează mai agresiv decât cele sovietice.

"Desigur. Acum nu mai au nicio reținere. Anterior, le era frică de complicații internaționale. Acum nu acordă nicio atenție niciunei restricții”, a spus Romanenko, citat de NV.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel