Spania nu ezită și se ține de cuvânt. Spaniolii au livrat Ucrainei rachete interceptoare pentru atât de necesarele sisteme Patriot

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army
Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army

Ucraina a primit rachete antiaeriene pentru sistemele Patriot din Spania, după cum a anunţat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, pe 6 mai, potrivit agenţiei de presă EFE.

Robles a confirmat sosirea rachetelor la mai puțin de 10 zile după ce a promis că le va livra Kievului la summit-ul în format Ramstein. Rachetele Patriot au fost trimise de Spania în coordonare cu alte țări aliate, a ținut să precizeze aceasta.

„Aceste rachete sunt concepute pentru apărarea antiaeriană și ar trebui să fie foarte clar că sunt concepute pentru a proteja Ucraina de atacurile pe care această țară le suferă”, a spus ministrul în timpul unei vizite în orașul Zaragoza, unde sunt antrenați militari ucraineni.

Presa națională a informat anterior că Spania va trimite „un număr limitat” de rachete Patriot, deoarece țara are doar aproximativ 50 de rachete în rezervă. Robles nu a spus însă câte dintre acestea au fost transferate Ucrainei.

Răspunsul Spaniei este printre cele mai recente venite din partea națiunilor occidentale ca răspuns la solicitările Kievului pentru o mai bună apărare antiaeriană în fața escaladării atacurilor rusești cu rachete, bombe cu planare și drone asupra orașelor din Ucraina.

Sistemele americane Patriot s-au dovedit foarte eficiente în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră utilizate de forțele ruse. Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, Ucraina are nevoie de 25 de baterii de Patriot pentru a proteja țara de atacurile rusești, în timp ce ministrul de externe Dmytro Kuleba a precizat că în primă urgență țara are nevoie de șapte baterii, pentru a proteja cele mai mari orașe ale Ucrainei.

Germania a anunțat pe 13 aprilie că va oferi Ucrainei încă un sistem de apărare antiaeriană Patriot, ridicând la trei numărul total de astfel de sisteme furnizate Ucrainei de către Berlin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel