Spania negociază trimiterea de tancuri Leopard 2A4 și blindate M113 în Ucraina. Acordul Germaniei și costul reparației îngreunează transferul

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: ElComercio.es
Sursă foto: ElComercio.es

Ministerul Apărării din Spania este dispus să negocieze transferul a 10 tancuri Leopard 2A4  și 20 de transportoare blindate pe șenile M113, în Ucraina. Tehnica blindată ar putea fi transferată ca asistență tehnico-militară acordată Ucrainei în lupta împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei.

O eventuală reușită a Spaniei în acest sens ar reprezenta un punct de cotitură în calitatea sprijinului pe care guvernul spaniol îl acordă Ucrainei, până în prezent acesta limitându-se doar la componenta defensivă, fiind furnizate doar muniție, echipament individual de protecție și armament ușor.

 

Câteva aspecte tehnice îngreunează trasferul tehnicii militare. E nevoie și de acordul Germaniei pentru Leopard 2A4

 

Există totuși o serie de aspecte tehnice care fac ca intrarea tehnicii în teatrul de operații ucrainean să fie întârziată sau chiar pusă sub semnul întrebării. Mai întâi, aceasta trebuie să fie donată Ucrainei, iar după ce va devenit proprietatea Forțelor Armate ucrainene ar urma ca guvernul de la Kiev că finanțeze repararea și modernizarea vehiculelor blindate, pentru că acestea provin din tehnica retrasă din serviciu a trupelor spaniole. Aceste operațiuni vor avea loc în întreprinderile spaniole, iar finanțarea ar trebui să vină de la Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Pace.

Nu în ultimul rând, pentru transferul tancurilor Leopard 2A4 este necesar acordul Germaniei, care nu pare tocmai ușor de obținut, spre deosebire de situația transportoarelor blindate M113 pentru care aprobarea SUA nu reprezintă o problemă.

Potrivit surselor spaniole, costul refacerii tancurilor și vehiculelor blindate poate varia între 5 și 15 milioane de euro și poate dura până la sfârșitul acestui an. Valoarea va depinde de nivelul de modernizare care va fi ales și de dificultatea de a găsi piesele de schimb necesare și se consideră că, pentru operaționalizarea celor 10 Leopard 2A4, este nevoie de canibalizarea altor 10-20 de tancuri similare din cele 53 pe care Forțele Terestre spaniole le mai țin în rezervă de aproape 10 ani.

 

Tancurile Leopard 2A4 deținute de Forțele Terestre spaniole fac parte dintr-un lot de 108 unități pe care Germania le-a vândut Spaniei în 1995

 

În urmă cu două săptămâni, o comisie mixtă constituită din militari spanioli, specialiști ucraineni și reprezentanți ai companiilor locale care pot participa la modernizarea blindatelor au efectuat vizite în mai multe unități militare spaniole pentru a constata starea fizică a tehnicii.

Tancurile Leopard 2A4 deținute de Forțele Terestre spaniole fac parte dintr-un lot de 108 unități pe care Germania le-a vândut Spaniei în 1995, înainte de încheierea contractului de fabricare a Leopard în Spania.

Dacă livrarea blindatelor va avea loc, Spania s-a oferit să asigure inclusiv instruirea militarilor ucrainei în operarea vehiculeleor.

De precizat că luna trecută, autoritățile germane nu au susținut propunerea Spaniei de a transfera tancurile Leopard 2A4 în Ucraina după modernizarea acestora.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel