Spania e gata să pună pe agendă subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen / Luminiţa Odobescu salută poziţia Madridului

Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Foto: Europa.eu
Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Foto: Europa.eu

Spania este pregătită să pună pe agenda Consiliului Uniunii Europene subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit unor surse guvernamentale de la Madrid, citate de Radio România, transmite Rador.

Spania, ţară care a preluat la 1 iulie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, îşi reafirmă sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, pe care o consideră o prioritate.

Subiectul extinderii Uniunii se află pe lista de priorităţi a preşedinţiei spaniole, după cum s-a menţionat în prima Conferinţă comună a guvernului spaniol şi Comisiei Europene, organizată ieri la Madrid, pentru a marca începutul celor şase luni de preşedinţie spaniolă a Consiliului Uniunii.

Ambasadorul spaniol la Bucureşti, José Antonio Hernández Pérez, a declarat că este nevoie de obţinerea consensului până la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din luna octombrie.

”Prioritatea preşedinţiei noastre este ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen. Lucrăm, aşadar, pentru a ajunge la consens între statele membre, în special cu Comisia JAI. Ideea la care lucrăm este să aducem această temă consiliului din octombrie, dar nu putem să spunem un termen limită. Ideea este că se află pe ordinea de zi pentru a ajunge la consens până la acel moment”. a declarat ambasadorul Spaniei la București, José Antonio Hernández Pérez.

 

MAE salută decizia Spaniei

 

Ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, a salutat poziţia Spaniei şi a dat asigurări că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv prioritar al României.

Într-un interviu acordat Radio România Actualități, în emisiunea "Oameni care mişcă România", realizată de Ruxandra Săraru, Luminiţa Odobescu a vorbit şi despre principalele obiective ale politicii externe româneşti - rol crescut în UE și NATO și consolidarea parteneriatului cu Statele Unite. 

”Politica externă a României urmează liniile trasate de preşedintele României, la începutul anului, dar şi de programul de guvernare. Ele pleacă de la cei trei piloni esenţiali ai politicii externe a României: consolidarea rolului României şi poziţiei României în Uniunea Europeană, consolidarea rolului şi poziţiei în cadrul NATO şi relaţia transatlantică.

La rândul său, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova este doar o chestiune de timp şi nu există niciun semn de întrebare în legătură cu dorinţa europenilor.

Ursula von der Leyen: ”Haideţi să ne uităm în viitor, peste ani! Am putea imagina o Uniune Europeană care să nu cuprindă Ucraina, Republica Moldova sau Balcanii de Vest şi că toate aceste părţi din Europa vor fi sub influenţa Rusiei sau a Chinei? Este imposibil asta”, a spus oficialul european.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel