SpaceX, lansare. Problemele continuă înainte de prima misiune

Sebastian Florea |
Data publicării:

SpaceX anulează din nou lansarea primei sale misiuni în domeniul securităţii naţionale americane.

Compania SpaceX, condusă de Elon Musk, a suspendat miercuri lansarea reprogramată a unui satelit de navigaţie construit pentru armata americană, eşuând astfel în tentativa de a duce la îndeplinire, din cauza unei probleme tehnice, prima sa misiune contractată pentru guvernul Statelor Unite în domeniul securităţii naţionale, relatează Reuters.

Racheta Facon 9 a companiei SpaceX, având la bord un sistem de poziţionare globală (GPS) în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, construit de Lockheed Martin Corp, urma să fie lansată de la Cape Canaveral din Florida puţin după ora locală 09:00 (14:00 GMT), însă misiunea a fost suspendată. SpaceX a anunţat pe Twitter că încercarea de lansare a sistemului GPS III a fost abandonată pentru a se analiza în amănunţime un semnal ''nefamiliar'' primit la senzorii instalaţi la nivelul primei trepte a rachetei. Compania a adăugat că va anunţa data viitoarei tentative de lansare după încheierea verificărilor.

O lansare încununată de succes ar constitui o victorie semnificativă pentru Elon Musk, un antreprenor miliardar care şi-a petrecut mulţi ani încercând să pătrundă pe piaţa lansărilor spaţiale din domeniul militar, dominată de o lungă perioadă de Lockheed şi Boeing Co. Lansarea de miercuri urma să fie prima ce ar fi trebuit să plaseze pe orbită unul dintre cei 32 de sateliţi produşi de Lockheed în baza contractelor guvernamentale, cu o valoare totală de 12,6 miliarde de dolari, încheiate pentru programul Air Force GPS III, a declarat purtătorul de cuvânt al Lockheed, Chip Eschenfelder.

''După ce vor deveni în totalitate operaţionali, aceşti sateliţi GPS de ultimă generaţie vor oferi noi capabilităţi utilizatorilor, inclusiv o acurateţe de trei ori mai mare şi capacităţi anti-bruiaj de până la opt ori mai mari'', a declarat purtătorul de cuvânt al Air Force, William Russell. Lansarea satelitului GPS a fost programată iniţial în 2014, însă a fost amânată din cauza întârzierilor de producţie, a anunţat aviaţia militară americană (Air Force).

SpaceX a suspendat și marţi lansarea din cauza aceluiaşi semnal de avertizare primit la senzorii rachetei. Lansarea următorului satelit din gama GPS III este programată pentru jumătatea anului 2019. Vicepreşedintele american Mike Pence s-a deplasat marţi în Florida pentru a asista la această lansare, pe care a numit-o ''un important pas înainte în încercarea de a asigura supremaţia americană în spaţiu'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel