Space Force: US Army, un nou pas în spațiu. O rachetă Atlas V a trimis o nouă dronă X-37B în spațiu

Darius Muresan |
Data publicării:

O dronă spaţială a armatei americane, X-37B, a fost lansată duminică, cu succes, de la baza din Cap Canaveral, în Florida, pentru o misiune de mai multe luni pe care o va consacra unei serii de experienţe ştiinţifice, potrivit Agerpres care citează AFP şi le Figaro.

"Felicitări celei de-a şasea misiuni a navetei X-37B", a reacţionat ministrul apărării american Mark Esper pe Twitter.

Racheta Atlas V a decolat la ora locală 09:14 (13:14 GMT), transportând mini-naveta fără pilot, numită Vehicul test orbital (OTV). Aceasta urmează să plaseze pe orbită un mic satelit FalconSat-8, care va efectua experienţe, după cum explicase în urmă cu zece zile secretarul US Air Force, Barbara Barrett, ridicând vălul de pe o dronă rămasă secretă până atunci.

Misiunea urmează să permită testarea reacţiilor anumitor materiale în spaţiu, dar şi evaluarea efectelor radiaţiilor ambiante în spaţiu asupra unei serii de seminţe, a explicat ea. O a treia experienţă va "transforma radiaţiile solare în energie radio-electrică şi va studia modul de a transfera această energie spre Pământ", a adăugat Barbara Barrett, care supervizează noua "Space Force" americană.

Drona X-37B, care seamănă cu o navetă spaţială americană, ultima dintre ele zburând în iulie 2011, are lungimea de nouă metri şi o anvergură a aripilor de 4,5 metri. Pentagonul, care a făcut publice fotografii ale aparatului, a rămas foarte discret cu privire la misiunile şi capacităţile sale. La fiecare nou zbor în spaţiu, dintre care primul a avut loc în 2010, dispozitivul alimentat cu energie de către panouri solare a rămas din ce în ce mai mult timp pe orbita terestră. Drona şi-a terminat ultimul zbor în octombrie 2019, după 780 de zile, adică peste doi ani, pe orbită. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel