Soțiile soldaților ruși s-au adunat în fața Kremlinului. Poliția i-a luat pe toți jurnaliștii de la fața locului

Sursa: Canalul Движение «Весна» / X
Sursa: Canalul Движение «Весна» / X

Sâmbătă, poliția rusă a reținut cel puțin douăzeci de jurnaliști care au participat la un eveniment al soțiilor soldaților mobilizați din mișcarea ”Put Domoy” (Drumul spre casă) la zidul Kremlinului din Moscova.

Potrivit publicației Meduza, interzise în Rusia, soțiile soldaților ruși s-au adunat la Mormântul Soldatului Necunoscut din grădina Alexandrovsky, lângă Kremlin. Femeile din mișcarea ”Put Domoy” cer ca cei dragi să fie înlocuiți cu soldați profesioniști pe frontul ucrainean și să se întoarcă acasă. Femeile cer președintelui Vladimir Putin să semneze un decret care să pună capăt mobilizării.

Totodată, evenimentul a fost organizat la 500 de zile de la anunțul mobilizării în Rusia. Protestatarii purtau eșarfe albe și puneau flori roșii lângă Flacăra Eternă. ”Put Domoy” organizează evenimente similare în fiecare sâmbătă, acesta fiind deja al nouălea, scrie publicația citată.

Potrivit estimărilor canalului de telegram Ostorojno novosti, la miting de sâmbătă au participat aproximativ 200 de persoane. Cu puțin timp înainte de aceasta, Procuratura din Moscova a avertizat împotriva apelurilor și participării la „acțiuni de masă neautorizate”.

Potrivit contului Telegram Sota, poliția a început să rețină jurnaliști în Piața Manejnaya din apropiere. În videoclipurile postate, mai mulți ofițeri de poliție conduc în dubelele Poliției toți bărbați purtând veste cu ”Presă”.

Aproximativ 25 de jurnalişti au fost reţinuţi în acest fel, iar poliţia i-a dus la secție. Canalul a relatat că au fost reținuți jurnaliști de la Beware, News, Sota Vision, Kommersant, France Press, Spiegel, precum și activiști pentru drepturile omului din cadrul Mișcării pentru Drepturile Omului.

Potrivit canalului Sirena Telegram, poliția a reținut pe oricine se filma depunând flori la Flacăra Eternă.

Maria Andreeva de la ”Put Domoy” a încercat să împiedice reținerea participanților stând în fața mașinilor de poliție. Ea le-a spus polițiștilor că înăuntru se afla și o rudă a bărbatului mobilizat: „Este omul nostru, nu a încălcat nimic, verificați actele și lăsați-l să plece.” Dar la scurt timp a fost îndepărtatăși mașina a plecat.

 

S-au mutat la personalul de campanie al lui Putin

 

Ulterior, soțiile mișcării s-au mutat în fața staff-ului electoral al președintelui Putin, care candidează pentru realege la alegerile prezidențiale din martie. Acolo, poliția a continuat să-i aresteze pe cei pe care nu-i arestaseră mai devreme, a spus Sota. Potrivit organizației pentru drepturile omului OVD-Info, în fața echipajului au fost reținuți încă șapte jurnaliști, inclusiv Andrei Zaikov, reprezentant al companiei de televiziune japoneză Fuji.

Proiectul OVD Info a raportat că poliția a reținut în total 27 de persoane, dintre care majoritatea au fost ulterior eliberate fără a fi puse sub acuzare.

Serviciul în limba rusă al BBC amintește că la sfârșitul lunii noiembrie trecut, oamenii din ”Put Domoy” (Drumul spre casă), care s-au unit inițial în jurul canalului telegram cu același nume, au încercat să organizeze acțiuni de protest cu scopul de a demobiliza rușii care aveau a fost recrutat la războiul din Ucraina cu un an mai devreme. Cu toate acestea, autoritățile ruse nu le-au dat permisiunea de a organiza astfel de adunări, invocând măsurile epidemice introduse în timpul pandemiei de Covid-19. După aceea, reprezentanții mișcării au început să aducă în fiecare săptămână flori în mormântul soldatului necunoscut de la zidurile Kremlinului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel