Sondaj Elabe: Conservatoarea Valérie Pécresse îl va învinge pe Macron în turul II al alegerilor prezidențiale din Franța

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele francez Emmanuel Macron, sursă foto Administrația Prezidențială a Franței.  Élysée – Présidence de la République française
Președintele francez Emmanuel Macron, sursă foto Administrația Prezidențială a Franței. Élysée – Présidence de la République française

Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze din aprilie şi este considerată învingătoare împotriva lui Emmanuel Macron în turul al doilea, potrivit unui sondaj realizat de institutul Elabe publicat marţi, notează AFP.

În acest sondaj, preşedinta regiunii Ile-de-France, desemnată sâmbătă, profită din plin de efectul "primar" câştigând 11 puncte faţă de studiul anterior Elabe realizat la 23 şi 24 noiembrie.

Emmanuel Macron este creditat cu 23% din intenţiile de vot, în scădere cu două puncte. În cazul unui al doilea tur între aceşti doi candidaţi, preşedintele în exerciţiu este învins, cu 48% faţă de 52% pentru Valérie Pécresse.

În primul tur, aceşti doi candidaţi îi devansează cu mult pe candidata RN (extremă-dreaptă) Marine Le Pen, 15% (-5%), şi pe Eric Zemmour (extremă-dreaptă), 14% (+1%).

Principalii candidaţi de stânga au pierdut fiecare câte un punct şi se află sub 10%: Jean-Luc Mélenchon are 8%, ecologistul Yannick Jadot 7%, socialista Anne Hidalgo la 3%.

"Există o dorinţă de alternanţă, concretă, cu soluţii pentru ţară, noi suntem cei care le întruchipăm astăzi", a reacţionat la BFMTV Valérie Pécresse. "Este doar un început", a adăugat ea.

Potrivit sondajului, 57% (+1%) dintre alegători spun că sunt "destul de siguri că vor vota" la alegerile prezidenţiale din 2022, dar "44% dintre alegătorii care intenţionează să voteze nu sunt siguri de alegerea lor şi se pot răzgândi".

Intenţiile de vot nu constituie o previziune a rezultatului scrutinului. Ele oferă o indicaţie despre raportul de forţe şi dinamică din ziua sondajului.

Sondaj a fost realizat pe internet la 6 şi 7 decembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.474 de persoane rezidente în Franţa continentală în vârstă de peste 18 ani, dintre care 1.354 înscrişi pe lista electorală, conform metodei cotelor.

Marja de eroare între 1,2 şi 3,1 puncte procentuale, potrivit agenţiei France Presse. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel