Soluţionarea tensiunilor dintre Iran şi SUA. Teheranul impune condiţii Washingtonului

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat sâmbătă că negocieri cu Statele Unite vor putea avea loc numai în "respect" reciproc şi "în cadrul dreptului internaţional", potrivit site-ului guvernamental, relatează AFP.

,,Suntem oameni de raţiune şi negociere şi ne aşezăm la masa negocierilor numai în respect reciproc şi în cadrul dreptului internaţional, şi nu dacă negocierile rezultă dintr-un ordin", a declarat şeful statului iranian, făcând implicit referire la preşedintele american, Donald Trump.

,,Am arătat până acum că nu se supunem puterii tiranice", a adăugat el.

Tensiunile dintre Iran şi Statele Unite au crescut după retragerea unilaterală americană, în mai 2018, din acordul internaţional privind programul nuclear iranian încheiat în 2015. Ulterior, Washingtonul a impus sancţiuni economice severe contra Teheranului care a anunţat, la rândul său, suspendarea a două angajamente luate în cadrul acestui document.

După ce a trimis la începutul lui mai un portavion şi bombardiere B-52 în Golf, administraţia Trump a anunţat desfăşurarea suplimentară a 1.500 de soldaţi în Orientul Mijlociu, invocând "ameninţări" iraniene contra intereselor sale din regiune.

Angajat într-o campanie de "presiune maximă" asupra Republicii Islamice, preşedintele Trump a declarat, totuşi, luni că Statele Unite nu caută "o schimbare de regim" în Iran. "Ceea ce dorim este absenţa armelor nucleare. Nu doresc să fac rău Iranului", a adăugat el.

În repetate rânduri, Hassan Rohani a subliniat că nu vor avea loc negocieri cu Statele Unite dacă acestea nu ridică sancţiunile economice şi nu revin în acordul internaţional privind programul nuclear al Teheranului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel