Soluţionare conflictului din Yemen, din nou pe masa Consiliului de Securitate

DefenseRomania Team / 08 ian 2019 / 09:40

Consiliul de Securitate urmează să se reunească miercuri pentru a asculta raportul emisarului special al ONU pentru Yemen privind armistiţiul şi recentele eforturi de a găsi o soluţionare a conflictului.

După ce a vizitat la sfârşitul săptămânii trecute Sanaa, capitala yemenită aflată în mâinile rebelilor houthi, emisarul Martin Griffiths s-a întâlnit luni în Arabia Saudită cu liderii yemeniţi cu scopul de a consolida acordul de încetare a focului la care s-a ajuns în decembrie în Suedia, în special pentru portul Hodeida, relatează AFP.

Prin acest port tranzitează esenţialul ajutorului umanitar pentru Yemen şi mare parte a importurilor din această ţară săracă din Peninsula Arabică unde Riadul intervine militar din 2015 în fruntea unei coaliţii pentru a sprijini puterea în faţa rebelilor.

Potrivit Naţiunilor Unite, armistiţiul a fost în general respectat de la intrarea sa în vigoare pe 18 decembrie.

Martin Griffiths speră să adune din nou beligeranţii în jurul mesei negocierilor, posibil în Kuweit înainte de sfârşitul lui ianuarie.

Conflictul din Yemen a făcut, din martie 2015, cel puţin 10.000 de morţi şi a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume. Până la 20 de milioane de persoane sunt în Yemen "în situaţie de insecuritate alimentară", potrivit ONU.

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, urmează, de asemenea, să prezinte un raport în faţa Consiliului de Securitate privind situaţia umanitară din această ţară.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy