Soltenberg face apel ca Ucraina să aibă „mână liberă” să lovească teritoriul rus. Numărul statelor care spun „da” crește, România nu s-a pronunțat

Darius Muresan |
Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat joi că statele aliate Ucrainei ar trebui să permită acesteia să atace teritoriul rus cu armele furnizate de aliați. 

Declarația a fost făcută la aproape o săptămână după un apel similar, care a provocat agitație în rândul statelor membre ale Alianței, dar care între timp a fost acceptat de o parte dintre acestea, conform Agerpres, care citează agențiile AFP și EFE.

"Cred că a sosit momentul să reconsiderăm unele restricții pentru a le permite ucrainenilor să se apere cu adevărat," a afirmat Stoltenberg la Praga, înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe din statele NATO. El a subliniat importanța acestei măsuri în contextul recentelor progrese ale trupelor ruse, care au deschis un nou front în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Mai multe state membre ale NATO, inclusiv Regatul Unit, Franța, Polonia, Republica Cehă, Olanda, Estonia, Letonia, Danemarca și Norvegia, au anunțat deja oficial că acceptă cererea lui Stoltenberg. Cu toate acestea, unele țări rămân reticente, temându-se de un conflict direct cu Rusia. SUA și Germania, principalele furnizoare de ajutor militar pentru Ucraina, nu au dat încă permisiunea pentru atacarea teritoriului rus cu armele furnizate.

În replică, Kremlinul a acuzat NATO de provocarea Ucrainei să prelungească războiul. Președintele rus Vladimir Putin a amenințat marți țările europene membre ale NATO cu "consecințe grave" dacă vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca teritoriul rus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel