Soldații ucraineni folosesc o dronă FPV înarmată cu un focos de rachetă RPG pentru a ținti un tanc rusesc T-90M (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Unul dintre zecile de tancuri rusești T-90M, aruncate de ruși în luptă pe linia frontului din Ucraina, a fost distrus recent în urma unui atac cu o dronă de tip FPV. Acest eveniment marită analizat din mai multe motive, în special din cauza naturii armamentului folosit. O simplă dronă echipată cu un focos RPG a fost suficientă pentru a distruge tancul rusesc, în ciuda prezenței unui blindaj reactiv exploziv (ERA). Ulterior, echipajul a abandonat vehiculul.

O înregistrare video publicată recent de forțele ucrainene a surprins o dronă FPV care țintește și lovește eficient un tanc rusesc T-90M "Proryv". Dronele FPV sunt vehicule aeriene fără pilot de mici dimensiuni pe care militarii ucrainenii, dar și cei ruși, le-au transformat în arme redutabile dupa ce le-au atașat diverse tipuri de proiectile.


Tancul T-90M, considerat unul dintre cele mai avansate din arsenalul rusesc, este proiectat să reziste la o gamă largă de atacuri datorită blindajului reactiv exploziv (ERA) Kontakt-5. Această tehnologie este special concepută pentru a proteja blindatele grele de proiectile antitanc, reducând semnificativ capacitatea de penetrare a acestora.

Eficacitatea acestui blindaj a fost dovedită pe numeroase câmpuri de luptă. Prin urmare, este destul de surprinzător să vezi o muniție de tip RPG-7 capabilă să neutralizeze un vehicul echipat cu o protecție special concepută pentru a contracara o astfel de amenințare.

Tanc rusesc T-90M. Sursa foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse.

RPG-7, un lansator de grenade antitanc care datează din epoca sovietică, este cunoscut pentru simplitatea și fiabilitatea sa, dar nu neapărat pentru capacitatea de a penetra un blindaj modern sofisticat precum cel al T-90M. Faptul că o astfel de muniție a reușit să dezactiveze tancul scoate în evidență două aspecte importante.

În primul rând, chiar și cele mai avansate tehnologii militare pot fi vulnerabile la tactici ingenioase și la arme aparent învechite atunci când sunt folosite într-un mod cu totul nou și eficient. În al doilea rând, există întrebări legitime cu privire la fiabilitatea și capacitățile reale ale sistemelor rusești de blindaj reactiv exploziv, care au eșuat acolo unde ar fi trebuit să exceleze.



De asemenea, este posibil că aceasta să fi fost pur și simplu o lovitură extraordinar de precisă cu o dronă de tip FPV, vizând o zonă mai puțin protejată sau exploatând o slăbiciune structurală a tancului. În orice caz, echipajul T-90M a decis să abandoneze vehiculul, iar înregistrarea video nu confirmă distrugerea, capturarea sau chiar tractarea acestuia de către o altă unitate rusă.

În concluzie, distrugerea unui tanc cu o armă ușoară necesită atât noroc, cât și îndemânare. Operatorii de drone FPV se confruntă cu aceeași provocare ca și soldații care trag cu sisteme de rachete anti-tanc: nu este ușor să distrugi un tanc greu cu un focos ușor.

Cele mai recente materiale video publicate pe rețele de socializare sugerează că aceștia au găsit o tactică pentru a nu doar avaria tancurile, ci și pentru a le distruge. O serie de postări pe rețelele de socializare arătând tancuri rusești care se dezintegrează după ce sunt lovite cu drone de tip FPV. Se pare că acesta este rezultatul unei țintiri exacte, mai degrabă decât al norocului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel