Alinierea Moscova-Teheran continuă: Șoigu se află în Iran unde a „admirat” dronele și rachetele iraniene

În căutare de aliați și echipamente militare care să-i compenseze pierderile, Moscova ia la rând statele paria și îl trimite la Teheran pe ministrul apărării Serghei Şoigu, la doar câteva zile după întrevederea dintre Vladimir Putin și liderul nod-coreean Kim Jong-un.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a zburat marţi în Iran pentru a se întâlni, printre altele, cu omologul său de acolo, Muhammad Reza Ashtian. Scopul anunțat al vizitei este aprofundarea în continuare a cooperării militare dintre Moscova și Teheran. Iranul a furnizat anterior Rusiei drone de atac folosite pentru atacuri în Ucraina, notează AFP.

Şoigu și Ashtiani vor discuta în special despre consolidarea în continuare a parteneriatului strategic în sectorul apărării și a cooperării militare dintre cele două țări.

„Această vizită va contribui la întărirea legăturilor militare ruso-iraniene și va fi o etapă importantă în dezvoltarea cooperării dintre cele două țări”, se arată în declarația sa Ministerul rus al Apărării.

Cele două țări au un element comun, așa cum remarcă și oficialii iranieni -  Statele Unite și sancțiunile occidentale, Rusia confruntându-se cu sancțiuni fără precedent din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, Iranul fiind supus acestora de zeci de ani.

 

”Cooperarea ruso-iraniană atinge un nou nivel”

 

Şoigu, împreună cu delegația care îl însoțea, a vizitat expoziția forțelor aerospațiale ale Corpului Gărzilor Revoluției Islamice din Iran din Teheran, unde „a făcut cunoștință cu sistemele de rachete, vehiculele aeriene fără pilot, precum și cu echipamentele de apărare aeriană”. 

Expoziția a inclus sisteme de rachete tactice, precum și rachete balistice cu rază lungă și medie de acțiune. Expoziția a inclus, de asemenea, presupuse trofee - „drone de fabricație americană capturate”, dar și „realizări ale industriei aerospațiale iraniene”, se arată în comunicatul ministerului rus al apărării.

Călătoria lui Şoigu la Teheran vine la scurt timp după ce ministrul chinez de externe Wang Yi a început o vizită de patru zile în Rusia și la scurt timp după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit cu șeful Kremlinului, Vladimir Putin, în Orientul Îndepărtat rus.

Cooperarea Rusia-Iran s-a intensificat anul trecut. Pe fondul lipsei de rachete pentru lovituri asupra Ucrainei, Federația Rusă a apelat la Iran pentru ajutor, care a oferit Moscovei sute de drone kamikaze Shahed, care au fost folosite ulterior pentru a lovi infrastructura din Ucraina.

Recent, Rusia a început producția propriilor drone kamikaze bazate pe UAV-urile iraniene de atac Shahed . Potrivit informațiilor britanice, această producție va depinde mult timp de furnizarea de piese din Iran. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel