Software din Rusia, amenințare la adresa securității naționale. Toate produsele software rusești vor fi deconectate de la sistemele administrației publice. Proiect de lege

Nicolae Ciucă și Sebastian Burduja - facebook, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Nicolae Ciucă și Sebastian Burduja - facebook, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Guvernul a venit cu un proiect de act normativ pentru a elimina toate produsele informatice care provin din Federația Rusă sau entități care sunt controlate de Moscova.

Guvernul dorește să diminueze vulnerabilitățile ansamblului administrativ românesc la amenințările venite din zona Federației Ruse.

Pentru acest lucru, în ședința de Guvern de astăzi s-a luat în discuție un Proiect de Lege care prevede eliminarea din sistemele informatice ale administrației publice a tuturor produselor și soluțiilor software care au legătură cu Rusia.

Venit la mai bine de șase luni de la agresiunea militară a Rusiei, actul normativ privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei încearcă să aducă un plus de protecție pentru sistemul informatic al administrației publice.

prevede ca în termen de 60 de zile de la adoptare, toate produsele și serviciile software din Federația Rusă să fie dezinstalate de la rețelele utilizate de instituțiile sistemului administrației publice din România.

”Luăm măsuri și propunem protecția, prin legislație, a sistemelor informatice din administrația publică. 

Astfel, pe baza celor sesizate de specialiști, care au constatat foarte clar că softurile rusești antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice, vom reglementa astăzi protecția sistemelor informatice”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Ciucă a precizat că decizia a venit în urma a mai multor atacuri cibernetice, venite din partea unor entități care au legături cu Moscova.

”Este o decizie extrem de importantă în actualul context. Avem nevoie să ne coordonăm toate activitățile pentru a ne proteja de amenințările din spectrul cibernetic. Ținând cont de o serie întreagă de atacuri cibernetice care au avut loc, pe care le-am gestionat, este nevoie să suplimentăm măsurile”, a precizat prim-ministrul.

Ministrul digitalizării Sebastian Burduja a confirmat că toate soluțiile informatice rusești vor fi eliminate în următoarele luni.

”Ne propunem să interzicem achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenite din Federaţia Rusă sau aflate sub controlul Federaţiei Ruse, în contextul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei și a lipsei independenței companiilor rusești care furnizează soluții IT de instituțiile și serviciile Federației Ruse”.

Ministrul a mai precizat că serviciile și produsele care sunt utilizate în prezent vor fi dezinstalate de la rețelele și sistemele informatice ale instituțiilor publice românești ”în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii pentru care vom solicita procedură de urgență”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel