Slovenia va livra Ucrainei 28 de tancuri M-55S. Ajutorul e determinat în principal de noua deschidere germană către sprijinirea Ucrainei

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit unui comunicat transmis pe 19 septembrie de guvernului de la Ljubljana, Republica Slovenia va furniza Ucrainei nu mai puțin de 28 de tancuri M-55S.

Într-o conversație telefonică, premierul sloven Robert Golob și cancelarul german Olaf Scholz au convenit ca, în spiritul solidarității cu poporul ucrainean, Kievul să primească 28 de tancuri slovene M-55S. În schimb, Ljubljana va obține de la Berlin 40 de vehicule de transport militar, inclusiv 35 de vehicule 8x8 de încărcare cu cârlig și cinci cisterne grele de apă, se arată în comunicat.

Guvernul sloven consideră că un astfel de schimb circular de tehnică de luptă va conduce inclusiv către consolidarea cooperării în domeniul apărării dintre Slovenia și Germania.

Slovenia a mai sprijinit anterior Ucraina cu tehnică de luptă. Pe 21 iunie, ministrul sloven al apărării, Marjan Sarec, a confirmat că Ljubljana a trimis Ucrainei 35 de mașini de luptă pentru infanterie, de fabricație iugoslavă, echipate cu armament cu calibrul de 20 mm.

Tancul M55S reprezintă o variantă modernizată a vechilor T-55 sovietice. Slovenia a efectuat cea mai profundă modernizare a acestora, printr-o cooperare reușită între compania slovenă STO RAVNE și cea israeliană Elbit. În cursul acestor lucrări au fost modernizate 30 de blindate.

Ultimul T-55 actualizat a fost transferat Forțelor Armate ale Sloveniei în 1999. În timpul modernizărilor a fost crescută puterea motorului de la 520 la 600 CP, au fost instalate un nou tun, de 105 mm cu manta termică, o lunetă Fotona SGS-55 cu telemetru laser, un vizor Fotona COMTOS-55 cu stabilizare independentă, un detector de radiații laser LIRD-1A și protecție dinamică. Sistemul de control al focului a fost îmbunătățit prin instalarea unui computer la bord care permite inclusiv angajarea independentă a țintei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel