Slovenia donează Ucrainei 35 de IFV-uri BVP M-80A în schimbul unor arme de provenienţă americană

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit informațiilor publicate de site-ul "24UR", pe 21 iunie 2022, Slovenia a donat Ucrainei 35 de vehicule blindate BVP M-80A (Infantry Fighting Vehicles). În urma donării acestor vehicule blindate M-80A IFV (Infantry Fighting Vehicle) către Ucraina, Slovenia a primit din partea Statelor Unite promisiunea că va primi la schimb arme mult mai moderne.

Conform celui mai recent bilanţ militar, realizat pentru anul 2021, armata slovenă avea în dotare un total de 46 de vehicule blindate BVP M-80A, dintre care 14 erau în serviciul forţelor armate și 32 erau ţinute în depozite. 

Citând informații publicate de site-ul "24UR", Slovenia a dat Ucrainei toate cele 32 de IFV-uri cu șenile care au fost stocate timp de mai mulți ani în depozite armatei.

La 21 aprilie 2022, Slovenia s-a oferit să ofere Ucrainei mai multe tancuri M-84 (n.r. un tanc iugoslav de a treia generație, o variantă a sovieticului T-72) în schimbul unor vehicule blindate germane. Donarea celor 35 de IFV-uri BVP M-80A Ucrainei a fost anunțată de ministrul sloven al apărării, Marjan Šarec, în timpul celei de-a treia reuniuni a „Grupului de contact” înfiinţat de SUA pentru a ajuta Ucraina, care a avut loc la Bruxelles la 15 iunie 2022.

De la începutul războiului din Ucraina, Slovenia a furnizat puști automate, muniție, căști și un număr nedeclarat de tancuri M-84A. 

BVP M-80 este un IFV (Infantry Fighting Vehicle) blindat cu șenile fabricat în Iugoslavia, produs între anii 1980 şi 1990. BVP-M80A este o versiune îmbunătățită a M-80. Vehiculul are un echipaj de trei persoane, inclusiv un șofer, un comandant și un tunar, și poate găzdui până la șapte infanteriști.

BVP M-80 este echipat cu o înarmată cu un tun automat de 20 mm, o mitralieră coaxială de 7,62 mm și două lansatoare de rachete ghidate antitanc Sagger montate pe partea dreaptă a turelei. Echipamentul standard al vehiculului include un sistem de protecție NBC (nuclear, biologic, chimic), un sistem de stingere a incendiilor, un sistem de încălzire și un sistem de ejectare a apei. Este complet amfibiu și poate efectua traversarea oricărei întinderi de apă, la o viteză maximă de 7 km/h.

BVP M-80A este propulsat de un motor Daimler Benz OM-403 care dezvoltă 320 CP. Poate rula la o viteză maximă de 65 km/h și are o autonomie maximă de croazieră de 500 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel