Elicoptere de atac și rachete: SUA oferă Slovaciei o compensație pentru avioanele MiG-29 oferite Ucrainei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul slovac a declarat că Washingtonul au oferit Bratislavei un pachet mare de arme, pe care Statele Unite le vor plăti în cea mai mare parte din fonduri proprii, ca o compensație pentru avioanele de luptă sovietice MiG-29 și sistemele de apărare aeriană Kub pe care Slovacia le oferă Ucrainei, declarat de ministrul slovac al apărării Jaroslav Naď.

Jaroslav Naď a precizat că Statele Unite oferă Slovaciei 12 elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper noi, cu echipamentul aferent și un program de pregătire pentru piloți și tehnicieni, precum și peste 500 de rachete aer-sol AGM-114 Hellfire.

Costul total al acestor arme depășește 1 miliard de dolari. Conform propunerii, Slovacia va trebui să plătească 340 de milioane de dolari din această sumă pe o perioadă de 3-4 ani, în timp ce SUA va acoperi restul, aproximativ 660 de milioane de dolari, din bugetul său pentru apărare.

Nagy a precizat că mai multe state ar urma să primească elicoptere, dar Slovacia a avut prioritate, aparent ca o formă de compensare pentru întârzierea avioanelor de luptă F-16 pe care le-a achiziţionat din SUA.

,,Aceasta este o ofertă extrem de favorabilă și ar crește semnificativ nivelul de apărare al Slovaciei. Acum nu avem elicoptere de luptă, așa că va fi ceva cu totul nou pentru noi. De îndată ce MiG-urile și o parte din sistemul de apărare aeriană Kub vor fi livrate Ucrainei, vom fi pregătiți să aprobăm acest acord", a declarat ministrul slovac al apărării.

Nad a reamintit că Slovacia urmează să primească, de asemenea, o compensație de aproximativ 200 de milioane de euro din partea Fondului European pentru Pace pentru MiG-uri și aproximativ 50 de milioane de euro pentru sisteme Kub oferite Ucrainei.

Astfel, împreună cu cele 660 de milioane de dolari pe care Statele Unite sunt dispuse să le acopere din bugetul lor, suma compensațiilor pentru Slovacia din partea aliaților săi pentru aceste arme destinate Ucrainei va depăși 900 de milioane de euro.

Reamintim că, la 17 martie, guvernul slovac a decis, în cadrul unei ședințe extraordinare, să transfere 13 avioane de luptă MiG-29 Ucrainei. Bratislava și-a anunțat decizia a doua zi după ce președintele polonez Andrzej Duda a anunțat transferul a patru avioane MiG-29 către Ucraina. Astfel, două țări NATO au promis public că vor furniza Ucrainei avioane de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel