Slovacia ar putea vira în direcția Ungariei: Partidul pro-rus al lui Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultima zi a lunii septembrie, în Slovacia s-au desfășurat alegeri parlamentare, iar numărătoarea voturilor acestora se apropie de final, fiind procesate aproximativ 99,5% dintre procesele verbale. Așa cum era de așteptat, partidul social-democrat condus de Robert Fico, Smer-SD, a câștigat alegerile, obținând un procent de 23,5% din voturi.

După numărarea a peste 98% din voturi, partidul lui Robert Fico - Smer - are 23% din voturi, Progressive Slovakia (PS) a lui Michal Šimečka s-a clasat pe locul al doilea cu peste 17%, urmat îndeaproape de Hlas al lui Peter Pellegrini cu 15%.

Partidul liberal Slovacia Progresistă s-a situat la o distanță de aproximativ șapte procente de câștigătorul alegerilor, cu un scor de 16,98 % din voturi. Diferența dintre cele două partide este cu aproximativ 3% mai mare față de ceea ce indicau sondajele de opinie.

Robert Fico, care a mai ocupat funcția de prim-ministru al Slovaciei, a mers acum în alegeri cu un slogan potrivit căruia este timpul să fie apărate interesele statului slovac și nu ale altor țări. În opinia lui Fico, acordarea de asistență financiară și militară Ucrainei, precum și admiterea necontrolată a refugiaților ucraineni au împovărat economia slovacă, iar furnizarea de echipamente militare către regimul de la Kiev au lăsat armata slovacă fără rezerve de arme și muniții. Prin urmare, una dintre promisiunile partidului lui Robert Fico a constat în faptul că Bratislva nu va mai oferi asistență militară Ucrainei.

Trebuie remarcat faptul că locul al treilea al alegerilor din Slovacia a fost ocupat de partidul Hlas-SD al lui Peter Pellegrini, care este considerat apropiat de punctele de vedere ale lui Robert Fico, chiar dacă până acum a evitat să spună ce partid ar sprijini.

Hlas-SD a obținut aproximativ 15% din voturi. Dacă Pellegrini (fostul coleg de partid cu Fico) va susține opțiunea unei coaliții cu partidul lui Fico, atunci cele două forțe politice vor forma noul Guvern slovac.

În aceste condiții, se poate aprecia că “Robert Fico are deja mandatul de prim-ministru în buzunar”. Iar această știre nu poate decât să tensioneze regimul de la Kiev. La rândul său, presa ucraineană a scris despre faptul că “la granițe poate apărea un al doilea Orban”.

Comentariul autorului: Slovacia este unul dintre statele europene care a sprijinit fără rezerve Ucraina în timpul conflictului cu Federația Rusă. Partea slovacă a furnizat armatei ucrainene sisteme de rachete antiaeriene S-300, avioane de vânătoare MiG-29, mașini de luptă ale infanteriei BVP-1, instalații de artilerie autorpopulsate Zuzana 2, precum și cantități importante de muniții de diverse calibre.

După cum se poate constata, Slovacia a epuizat deja posibilitățile de a aproviziona statul ucrainean cu tehnică militară de producție sovietică. Singura afacere rămasă în curs de derulare între părți prevede livrarea în Ucraina a 16 instalații de artilerie Zuzana-2, care sunt produse în Slovacia, cu finanțare din Germania, Danemarca și Norvegia. Până în prezent, au fost transferate la Kiev primele două instalații de acest tip și foarte probabil livrările vor fi continuate până la încheierea contractului.

În ceea ce privește sprijinul politic și financiar pentru Ucraina, este de așteptat să se înregistreze un regres în relațiile dintre părți, fiind cunoscută apropierea lui Robert Fico de regimul de la Moscova.

 Sursa: topwar.ru.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel