Slovacia ar putea cumpăra 10 avioane supersonice de antrenament FA-50, din Coreea de Sud, pentru înlocuirea vechilor L-39

Cătălin Costea / 05 noi 2021 / 11:51

Pe 3 noiembrie, directorul Programului de achiziții pentru apărare din Republica Coreea, Kang Eun-ho, a anunțat că producătorul coreean de avioane Korea Aerospace Industries poartă discuții cu guvernul slovac pentru furnizarea a 10 avioane FA-50, la un preț total de 500 de milioane de dolari.

Acordul dintre Slovacia și Republica Coreea a fost semnat în timpul summitului Coreea - V4 (Grupul de la Vișegrad - Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia), desfășurat la Budapesta în perioada 2-4 noiembrie.

„Aștept cu nerăbdare extinderea cooperării în domeniul apărării cu Ungaria și Slovacia, țări care au un mare potențial”, a declarat Kang Eun-ho.

De asemenea, Agenția de achiziții de stat din Coreea a anunțat semnarea unui memorandum de înțelegere între compania Korea Aerospace Industries (KAI) și firma slovacă de stat LOTN specializată în întreținerea aeronavelor.

Slovacia intenționează să înlocuiască aeronavele de antrenament L-39, uzate fizic și moral, iar avionul FA-50 este văzut ca unul dintre principalii candidați.

Memorandumul de înțelegere prevede inclusiv negocieri între KAI și LOTN cu privire la potențialele compensații industriale, dacă FA-50 va rămâne alegerea autorităților slovace.

KAI T-50 Golden Eagle reprezintă o familie de avioane de antrenament supersonice sud-coreene și avioane ușoare de luptă dezvoltate de KAI în colaborare cu partenerul american Lockheed Martin.

T-50 este unul dintre puținele avioane supersonice de antrenament din lume și primul avion supersonic produs de Coreea de Sud. Dezvoltarea sa a început la sfârșitul anilor 1990, primul zbor fiind efectuat în 2002. Acesta a fost produs în varianta acrobatică (T-50B), de antrenament (TA-50) și versiunea ușoară de antrenament și luptă (FA-50).

CITEȘTE ȘI: Programul F-16 pentru Slovacia intră în linie dreaptă. Forțele Aeriene Slovace vor avea 14 avioane de luptă multirol F-16 Block 70/72

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy